torsdag 2. juni 2016

Karasjok

Man bør ikke dra til Karasjok uten å besøke Sametinget, men det gjorde vi.  Skulle vi komme oss til Nordkapp innen høvelig tid, hadde vi rett og slett ikke tid. Men et par ting tok vi oss tid til før vi dro videre: Gamle Karasjok kirke og Restaurant Storgammen.

Gamle Karasjok kirke


Juni 1971
"Full av anger og smerte over vårt tyske folks store skyld, kommer vi i kjærlighet til det norske folk med bønn om tilgivelse for alt som er skjedd i Norge" 
De evangeliske Maria søstre, Darmstadt, Vest-Tyskland

Karasjok gamle kirke er en trekirke fra 1807.  Det er den eldste trekirken i Finmark og av en eller annen grunn ble den spart da resten av Karasjok ble brent ned under "Den brente jords taktikk" på slutten av andre verdenskrig.  Enda en gang innhenter krigshistorien oss og det gjør inntrykk.  Ekstra inntrykk gjør det å lese inskripsjonen på stenen på utsiden av kirken - en unnskyldning fra de tyske Mariasøstrene.  Kirken er ikke i bruk i dag, og det var litt trist å se den, for den ser ut til å være et offer for dårlig vedlikehold og det så litt gjengrodd ut rundet den. Vi måtte lete litt for å finne den også.  Vi har vært inni den før og det var rørende og tankevekkende, så vi håper virkelig at kirken blir tatt vare på for den er en viktig del av historien.

Restaurant Storgammen


Den opprinnelige planen var å gå hit til Restaurant Storgammen i kveld for å spise skikkelig samisk middag, men i og med at vi har bestemt oss for å dra videre, blir det en enkel lunsj i stede for.  Restauranten har ingen spesiell lunsjmeny, men det går fint å bestille hver vår forrett / smårett.

Det er veldig stemningsfullt og fint, selv om det er lite folk der da vi kommer. De har akkurat åpnet for dagen, så det er nok litt tidlig.




Da vi kommer inn, får vi servert kaffe fra "Kaffelars", det lukter bål og belysningen er dempet, som det seg hør og bør i en gamme.  Hit skal vi tilbake en annen gang for å spise middag!

Etter lunsj rusler vi litt rundt på Turistinformasjonen og i parken rundt, før det er tid for å sette seg i bilen og dra nordover mot Nordkapp.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar