søndag 19. juni 2016

Alta - Katedral, bad, gamle skriblerier og tannlege

Jepp, det var nettopp det vi skulle i Alta. De tre første tingene var planlagt, den siste kom underveis. På tross av maks daglige doser av ibux og paracet (som de lærde strides om hvor farlig det er å blande eller ikke...) og munnskyld, var tannverken borte bare i korte perioder, dvs. fra tablettene begynte å virke til toppvirkningen gikk ut etter ikke så lenge.  Så tilslutt var det ingen vei tilbake, vi måtte finne en tannlege som ville ta seg av en turist i tannknipe før vi dro videre.

Alta fikk bystatus i år 2000 og er med sine i underkant av 15.000 innbyggere Finnmarks største by. Alta kommune har rundt 20.000 innbyggere. Heller ikke Alta slapp unna tyskernes branntaktikk i 1944, bare Alta kirke ble igjen.


Det første som stod på programmet var Gudstjeneste i Nordlyskatedralen, eller Alta kirka som er det offisielle navnet. Den beste måten å oppleve en ny kirke er å gå på Gudstjeneste, da får man oppleve kirken når den er kirke, ikke bare en turistattraksjon.


Etter godt åndelig påfyll og tankevekkende ord fra en ung vikarprest i kirken, var det tid for at baksetepassasjeren skulle få litt påfyll av noe annet enn natur og severdigheter.  Det ble et besøk i Nordlysbadet som ligger nesten vegg-i-vegg med kirken. Det var ikke det mest spennende badelandet vi har vært i, men det var kjekt likevel.  Ikke nøl med å stoppe her!


Områdene rundt Alta har Nord-Europas største samling av flere tusen år gamle helleristninger. På Hjemmeluft er det en avdeling av Alta museum med tilrettelagte muligheter for å se på disse fantastiske tegningene.  Det var det neste og egentlig det siste vi hadde på programmet for Alta. Det er i alle fall verdt et besøk.  For det første ligger området aldeles nydelig til, for det andre er det veldig spesielt å se på alle disse tegningene som viser at her har det bodd mennesker i 7000 år, og noen av sporene de satte igjen, er der ennå.


Området er tilrettelagt med gangstier og det er veldig viktig å ikke gå utenfor stiene.  Riktignok har tegningene vært her i noen tusen år og overlevd mye, men det er bare de siste 60 årene eller mindre at de har vært synlige.  For det var de under torv og mose.  Ingen vet hvor lenge de vil overleve ubeskyttet og vi som  ferdes her bør i det minste sørge for at ikke vi ødelegger noe i alle fall.






Nydelige omgivelser

Ikke bare er det interessant med alle helleristningene, en området er utrolig fint å gå i også der det ligger flott til rett ved Altafjorden.  Det er rett og slett en fin tur og lett terreng på sti uten stigninger på mer enn noen få meter.

Oppdrag tannlege




Og sist, men ikke minst - takk til Bossekopp Tannklinikk som ryddet plass til meg, og til den ukjente pasienten som måtte utsette timen sin for at de fantastiske folkene her fikk fikset og rotfylt min sprukne tann sånn at jeg ikke trengte å sette meg på første fly hjem til min tannlege.






Mens mann og barn pakket ned, ryddet hytta og gjorde alt klar til at vi skulle dra videre, var jeg her og fikk ordnet tannpinen min.

Det var fantastisk!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar