søndag 5. juni 2016

Dag 9 - Karasjok - Lakselv - Honningsvåg - Skarsvåg (Nordkapp)


Dagens etappe er på 255 km på E6 og E69, fra Finnmarksvidda til ytterste nord.  Først gjennom noe som er i nærheten av villmark, og deretter åpenbarer havet seg igjen, like magisk som tidligere.

Kistrand kirke


Kistrand kirke, trekirke fra 1856.  Under krigen ble kirken både brukt som tysk kommandosentral, innkvartering for lokalbefolkningen og av de norske styrkene.  Har vært hvit siden 1883. Thomas von Westen, samenes apostel gikk i land på Kistrand i 1718 og da ble det bestemt at det skulle bygges et kapell her, dette stod ferdig i 1719.

"Andreas Porsanger (1735 - 1780), fra Olderfjord, var den første same med høyere utdanning i Norge. Han var prest i Trondheim og senere prost i Vadsø. Andreas Porsanger arbeidet også med det samiske skriftsråket ved Seminarum Lapponicum i Trondheim."


Sjøsamisk tun, Smørfjord

Dagens rast blir gjort ved Sjøsamisk tun i Smørfjord ved Porsangerfjorden, en koselig liten plass å stoppe.  Anbefales.  Etter litt mat, en is, en god strekk på beina og en tur på do, er vi tilbake på veien igjen for vi vil ikke komme altfor sent til Nordkapp. Neste gang sjekker vi kanskje ut museet her også.

Langs Porsangerfjorden




På vei rett nordover langs Porsangerfjorden , noen ganger så nær sjøen at vi lurer på om vi trenger amphi-bil rundt neste sving.  Fascinerende.

Nordkapptunnelen

Og der!  Endelig!  Der åpenbarer Nordkapptunnelen seg.  Denne tunnelen som ble åpnet i 1999 og går under Margerøysundet mellom Magerøya og fastlandet er 6875 m lang, 212 meter dyp og har en stigning på 10% på det bratteste.  For å holde vinterkulda ute og unngå isdannelse i tunnelveggene, er det kuldeporter i begge endene av tunnelen.  Om sommeren står de åpne, men om vinteren er de lukket og åpner seg automatisk når det kommer biler.

Honningsvåg


Nordkapp-platået i det fjerne 

Vi passerer Honningsvåg i strålende sol og blå himmel for så ti minutter senere få vårt første, men ikke siste, møtet med Nordkapp-tåka.  Men vi har nok vært snille i det siste, for 10 minutter lenger nord er tåka borte og vi kan se Nordkapp-platået der framme.  Nå nærmer vi oss Skarsvåg camping hvor vi skal slå leir noen dager.

Kirkeporten camping, Skarsvåg


Vi har bestilt hytte fra i morgen, men i natt må vi ligge i telt for det er ingen ledige hytter her.  Det nordligste vi har teltet hittil er i Hammerfest for mange år siden og vi er barnslige nok til å tenke at det er litt stas å ligge i telt så langt nord også.

Litt over klokka seks er vi framme, Vi finner oss en plass, hiver teltet opp i full fart og flytter såvidt inn før vi er tilbake i bilen igjen på vei til Nordkappplatået.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar