søndag 19. juni 2016

På vei sørover igjen: Pit-stop i Hammerfest

Juli 2014
Skarsvåg - Hammerfest - Alta, 340 km, 5t 15min

Da var den lille uka på Nordkapp over og vi satte turen sørover igjen til første stopp som var Alta hvor vi skal være i to døgn.  Nå begynte tannverken å bli mer enn bare plagsom, så selv om vi hadde tenkt til å kjøre rett til Alta, svingte vi av til Hammerfest for å være sikker på at vi rakk apoteket før stengetid. Fra E69 og ut til Hammerfest er det ca 55 km, så en liten omvei er det. Men det var verdtd et. En pose med betennelseshemmende munnskyld, paracet og ibux skulle få meg gjennom helga og var jeg heldig ville det være nok, håpet jeg.  Verken formen eller været fristet til noe voldsom sightseeing, men en liten rusletur måtte vi ta.



Hammerfest er byen som i over 200 år var verdens nordligste by,  helt til Honningsvåg ble by i 1996. Hammerfest og Vardø er de to eldste byene i Nord-Norge, og det har bodd folk her fra 12-1300-tallet, minst. Under den andre verdenskrigen ble Hammerfest tidlig okupert og var en viktig by for tyskerne. Som mesteparten av Finnmark, ble også Hammerfest et offer for "Den brente jords taktikk" .  Er du i byen og har tid, så stikk innom "Gjenreisningsmuseumet" - der kan du virkelig få et innblikk i denne nesten utrolige delen av historien.  Vi har hørt om og lest om nedbrenningen av Finnmark og vært borti den flere steder i fylket, men her kommer man virkelig tett innpå og får et godt innblikk i hva som skjedde her.  Du kan også bli medlem i Isbjørnklubben om du besøker Turistinformasjonen som ligger ved Hurtigrutekaia, her er det også en interessant utstilling om fangst og fiske i arktiske områder.

Musiskkpaviljongen

Nå kan vi vel begynne å kalle det en tradisjon...  Dette er tredje gang vi er i Hammerfest, og tredje gang vi har tatt bilde her i musikkpaviljongen som ble laget til byens 200-årsjubileum i 1989. Nytt denne gangen, var at vi hadde med oss "fotograf", så nå kunne vi være med på bilde begge to.



Hammerfest er en havneby som utrolig nok er isfri hele året. Det er naken og kaldt, bokstavelig talt her oppe, og selv vi vestlendinger begynner å bli lei av gråvær, tåke og regn i lufta.  Det var nesten sånn at vi lengtet tilbake til de 30 varme (og myggen) i Karasjok, men bare nesten...

Med medisiner i baggen og påfyll av matvarer til kveldens middag på campingplassen i Alta, setter vi oss i bilen igjen etter bare en drøy time i "Verdens nordligste by"

Psst.... Visste du forresten at Hammerfest var den først norske byen som fikk elektrisk gatebelysning? Ikke bare i Norge, forresten, men i Nord Europa.  Byen fikk gatebelysning i 1891.

Takk for denne gang, Hammerfest!  Men nå lengter jeg og tannverken min etter en seng i Alta!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar