søndag 12. mai 2013

Vi krysser Polarsirkelen og drar ut i havet til Helligvær (2011)

Hviledagen var god og vi lekte litt med tanken på å ta en til, men så kom det melding fra våre venner at det bare var å komme oss avgårde for det var bedre å være syk hos dem enn "på veien". Og det var det vel noe i. Det er mandag den 18.juli, vi har vært en uke på tur.


Det flotte været som vi hadde hatt de siste dagene var byttet ut med gråvær og kaldere temperaturer.  I dag skal vi krysse Saltfjellet hvor vi skal besøke Polarsirkel-senteret, deretter skal vi strake veien til Bodø hvor vi skal ta ferje til Helligvær for å besøke venner.


Saltfjellet strekker seg fra kysten og inn til svenskegrensen og ligger mellom Dunderlandsdalen i sør og Lønsdalen i nord. Veien høyeste punkt er 692 meter. Veien over Saltfjellet ble åpnet i 1937 og de første årene var veien stengt om vinteren. Før veien kom, gikk det en 55 km lang sti med 5 telegrafstuer underveis. To av disse blir i dag brukt som ubetjente turisthytter. Helt fram til 1968 var veien vinterstengt. Dagens vei er en ny og forbedret og ble åpnet i 1990.


Saltfjellet

Saltfjellet er vilt og vakkert. Naturen over fjellet er veldig sårbar og må behandles varsomt: ”Ta ikke annet enn fotografier. Etterlat ikke annet enn fotspor, og knapt nok det.Slå ikke hjel noe annet enn tiden”

Polarsirkelsenteret

Litt før vi kommer til fjellets høyeste punkt, krysser vi Polarsirkelen og Polarsirkelsenteret. Nå har vi kommet til midnattssolens og mørketidens land. Riktignok skal ikke vi så langt nord at vi får midnattssol så sent i juli, men det er lyst likevel.


66' 33’ N



Vi stoppet en drøy time på senteret, drakk litt te,handlet litt i suvernirbutikken og kikket oss litt omkring både ute og inne. Deretter bare det strake veien videre, men heller ikke denne dagen orket vi å stoppe flere sider, så vi tok for oss historien fra veien. Og E6 nordover her er fremdeles full av tankevekkende historie, ikke minst krigshistorie.

Blodveien
Blodveien er ca 1,5 km av E6 mellom Botn og Saltnes som ble bygget av okkupasjonsmakten under annen verdenskrig, hovedsakelig av jugoslaviske krigsfanger. En del russiske krigsfanger var også med på veibygningen. Mange av fangene ble drept under krigen eller de døde av utmattelse mens arbeidet pågikk. Da en av de jugoslaviske fangene ble skutt,  malte broren hans et kors av blod på fjellveggen i nærheten. Dette var den direkte årsaken til at veistrekningen fikk navnet sitt. Korset er fremdeles markert, og det finnes flere minnesmerker langs veien og i nærområdene og det finnes også en jugoslavisk kirkegård med over 1600 graver i området.

På hurtigbåten til Helligvær

I Bodø parkerte ved bilen og tok hurtigbåten ut til øygruppen Helligvær, 30 km - en times båttur ut i fjorden! Etter en uke på veien er det helt ok å tenke på at nå skal vi ikke kjøre bil igjen på noen dager!  Pluss at vi skal treffe venner som vi ikke har sett på 7 år!


Og Helligvær ønsket oss velkommen med at skydekket sprakk og vi fikk glimt av blå himmel igjen.




Ikke noe mer kjøring på en stund nå! Det skal vi virkelig nyte!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar