lørdag 2. juli 2016

Norges nasjonalfjell - Stetinden (2014)

Nasjonal meg her og nasjonal meg der, tenkte vi etter å ha tatt turen innom Målselvfossen, men Stetinden var heldigvis noe helt annet!


Stetinden ble i 2002 kåret til Norges Nasjonalfjell. Hun rager flott 1392 over havet og består av kun ett stort stykke stein (granitt), og hun er størst i sitt slag.  Hun er nemlig Nord Europas største fjell som består av bare ett stykke stein.  Gammel er hun også, granitten her er 1800 millioner år gammel forteller informasjonsplakatene som står på rasteplassen ved foten hennes. Hun er en flott og mektig dame som rager så høyt at hun blir sett langt unna.  Vi så henne fra E6 på vei nordover for et par uker siden og fra ferja på turen hit denne dagen.



Ikke den verste plassen å raste dette her! Vi som ikke er så spreke at vi verken tar turen helt til toppen - hvor du MÅ klatre det siste stykket -  eller tar turen til Halls fortropp som ligger 90 meter under toppen, - en krevende tur det også, selv om du slipper klatringen - og heller ikke en gang går opp til Svartavatnet som skal være et vakkert, irrgrønt vann som ligger 725 moh, vi kan finne oss et bord på rasteplassen og nyte utsikten og beundre de som har vært helt der oppe i dag.



30. juli 1910 klarte de første å komme seg helt til toppen på Stetinden.  Før det hadde mange prøvd, både norske og utenlandske klatrere hadde prøvd seg. Så de som tror at Stetinden var en liten topp som ingen andre enn de som bor der har hørt om, tar feil. I tidligere tider var Stetinden et viktig sjømerket som kunne sees helt fra Senja og fra Lofoten. Den spesielle formen på fjellet gjorde at det var lett gjenkjennelig.

Willian C Slingsby kalte Stetinden "The ugliest mountain I ever saw" - han hadde sikkert glemt brillene sine. Men han sa også at han aldri hadde sett noe lignende noen plass i verden.


"Tenk bare på Stetind for eksempel, sånt er helt spesielt med Norge. At fjell og fjord er så nært knyttet sammen. Du har begge deler samtidig. Du kan starte på null og gå rett til topps. Det er flott synes jeg. Det aller flotteste med Norge."
Arne Næss i Naturlig rik





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar