lørdag 7. mai 2016

Og midt oppå fjellet der krysser vi Polarsirkelen.


"Midt" oppå Saltfjellet, rett før veiens høyeste punkt, krysser den nordlige polarsirkelen rett gjennom Polarsirkelsenteret som har markert sirkelen med marmorstripe i golvet.  Eller kanskje ikke.  Skal man høre på ekspertene, f.eks astrofysisker Oddgeir Kristiansen ved Statens kartverk har ikke polarsirkelen lagt der siden 1917, og i dag ligger den ca 1 km nord for senteret og det vil ta noen tusen år før den går gjennom der igjen. Polarsirkelen flytter seg nemlig 14 meter i året.  Nå er den på vei nordover helt til den snur ved Moskenes øy i Lofoten, og så vil den gå sørover igjen i omtrent 21.000 år helt ned til Brønnøysund. 

Polarsirkelen er grenselinja for midnattsol og mørketid og jo lenger nord en kommer, jo lenger er både mørketida og midnattsoltiden.  Ved Polarsirkelen er det midnattsol fra 12 juni til 1.juli, på Nordkapp fra 14.mai til 29.juli

Vel, uansett Polarsirkelsenteret ligger der det ligger og det går jo ikke an å drive å flytte på det hvert år heller.  Bygningen i seg selv er veldig fin og glir flott inn i terrenget. Har du tid, så er det fint turterreng rundt her.  

Jeg skulle bare virkelig ønske at resten av det var like fint.  Som turistguiden "Lonely Planet"skriver: "For en bortkastet mulighet" - og jeg antar at de mener muligheten til å virkelig gjøre noe interessant ut av det at man nå passerer den nordlige polarsirkelen.  Bare det i seg selv er jo ganske stort. Polarsirkelen går gjennom Alaska, Canada, Grønland, Island, Norge, Sverige, Finland og Russland og det er ikke alle disse plassene som det er like lett for menigmann å krysse den.  Vi får sende en hjertelig takk til Golfstrømmen. Men da er det litt trist til å komme til denne plassen med den fine bygningen som bare består av en diger suvernirbutikk og en av de dårligste "veikroene" vi har sett.

De har åpent fra 1.mai til 1.september fra 08.00 til 22.00.  I tillegg til suvernirer, ok toaletter og gatekjøkkenlignende mat finnes det en kino som viser et multivisjonsprogram som heter "Welcome to the Artic" og man kan selvfølgelig få kjøpt et Polarsirkelsertifikat som koster omtrent 100 kr om jeg ikke husker feil. Det er også et Polarsirkel brevhus her med eget Polarsirkel-stempel.




Utenfor senteret er det to krigsminnesmerker fra andre verdenskrig.  De er for å minnes alle de jugoslaviske, russiske og polske krigsfangene som jobbet på jernbanen og på veiene her og som døde under arbeidet eller ble drept av tyskerne. Det er absolutt verdt å bruke litt tid på å ære alle disse mennene som så brutalt mistet livet her så langt hjemmefra mens de jobbet som slaver.





Uansett hva vi synes om selve senteret, så er det en plass vi har stoppet alle de fem gangene vi har passert - fire ganger på vei nord og en gang på vei sørover igjen og vi kommer nok ganske sikkert til å stoppe neste gang også, om det så bare er for å strekke på beina, gå på do og kanskje raste på utsiden dersom været er på vår side.  For det er fint på utsiden!  Uten tvil.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar