I dag er det enda en forflytningsetappe på ca 40 mil og omtrent i overkant av 6 timer rein kjøring. Nå vil vi nordover! Dette blir dagen for mye krigshistorie, om vi hadde rukket å få med oss alt og en natur som omtrent slår oss i svime. Lyngsalpene må være noe av det aller vakreste Norge har å by på.
Krigsminner
Allerede 9. april 1940 var det harde kamper i Narvik-området. Bjervik ble tatt av tyskerne og 95 hus ble ødelagt og 27 mennesker drept i britenes forsøk på å fordrive tyskerne. Bjervik brant og ble ikke frigitt før franskmennene fikk kontroll 13.mai. I Gratangen var det sterke kamper mellom tyske styrker og norske styrker under ledelse av Carl Gustav Fleischer og det var her tyskerne fikk sitt første nederlag. Det finnes flere minnestener i området her.
Å raste er en viktig del av det å ha ferie "på veien" og det var vi godt skodd for. Billige "lammeskinn" fra Ikea er gode å sitte på og piknik-teppe kan brukes både som duk og til å sitte på. Begge deler kan være nyttig.
I Målselv tok vi av E6 og kjørte Rv 87 gjennom "Ingenmannsland" - av to grunner: Unngå å kjøre E6 begge veier og for å se nærmere på det som ble kåret til Norges nasjonalfoss for noen år siden: Målselvfossen. Om det var verdt det, er en annen sak. Forholdsvis dårlig vei og lite å se på. Men for oss som har levd en stund, var det jo litt interessant å se hvor disse militærleiren som vi hadde hørt om lå. I Skjold lå både Maukstadmoen og Holmen leir og Kløvkompaniet hadde sitt tilholdssted her en gang i tida. Så ja, vi fikk bekreftet den øde og "in-the-midle-of-nowhere"-beliggenheten som gutta beskrev den gangen.
Målselvfossen
Avkjørselen til Målselvfossen ligger omtrent 3 km etter at vi tok av fra E6. Det er et stykke å kjøre inn og vi sier bare: "Ikke gidd".Det mener vi virkelig. For det første, fossen er helt grei, men hadde aldri blitt kåret til Norges Nasjonalfoss om den ikke hadde ligget i en del av landet som mobiliserer vanvittig i sånne "Ni-time-avstemninger".
For det andre, det som møter oss når vi kommer ned til området der, er at det koster 100 kroner å parkere. Riktignok kan man visstnok bruke billetten som betalingsmiddel i kafeteriaen, men utvalget der var så dårlig og lite fristende og ikke var det spesielt hyggelig der heller. I tillegg stod det at det kostet 40 kr å gå inn å se på fossen. Det var veldig uklart om du måtte betale for å gå gjennom porten og inn, eller om det bare gjaldt om man skulle inn i "Laksesjået".
Vi tok ikke sjansen, og dessuten ble vi vel rett og slett litt sure på hele opplegget. Det er så mye annet som er såååå mye finere å se på både nordfor og sørfor Målselvfossen og som enten er gratis eller i alle fall verdt pengene man betaler.
Ved Øvregård, litt øst for Nordkjosbotn, kommer vi ut på E6 igjen og nå vet vi at nå nærmer vi oss panoramautsikt til fjord og fjell, så det er bare å stålsette seg. Er man ikke religiøs fra før av, så blir man det her... Og dette er helt gratis... men så vakkert at jeg kunne vurdert å betale for det, helt frivillig.
Storjord kommune med det lille tettstedet Skibotn (ca 500 innbyggere) er den nordligste kommunen som ikke ble brent under andre verdenskrig. Det er enda et stykke krigshistorie som gjør inntrykk. Det er nesten vanskelig å forestille seg at et så vakkert område, kan ha blitt utsatt for noe så forferdelig som det som skjedde i Troms og Finnmark. Det er flere små tettsteder nordover her, men det er dårlig med spisesteder underveis, så her bør man virkelig satse på medbragt mat.
Nå er det bare å sett ned farten, være forberedt på mange stopp for å se på utsikten og kjenne på energiene som utspiller seg i distriktet her. Dette er magisk.
Lyngsalpene
Magisk var været også, for sakte, men sikkert ble den klare, blå himmelen overtatt av tåke og det ble plutselig mye kaldere. Dette ble den kaldeste ettermiddagen og kvelden vi hadde på hele turen som endte opp på Fosselv camping, noen kilometer nord for Storslett.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar