søndag 8. mai 2016

Husmannsplassen Kjelvik, en virkelig perle ved E6.


Snakk om å ta turen tilbake til fortiden og til å få innblikk i en verden som er så fremmed for de fleste av oss, ja bare det å gå på en ekte utedo er jo litt av en opplevelse for en tenåring av i dag.  Det er ikke så mange av dem igjen.  Utedoer altså.  Denne vakre, historiefulle plassen var et av høydepunktene på turen vår. 


I Sørfold kommune, 56 km nord for Fauske og 4 km sør for Kobbelv Vertshus svinger du av til rasteplassen som ligger på venstre side av veien når du kommer nordover. Følg stien fra rasteplassen og inn i skogen og i løpet av et par minutter ser du Kjelvik oppe i skråningen.  Det er ikke lange biten, men den siste lille bakken opp er temmelig bratt.



Vi ble tatt i mot av en kjempeflink guide som virkelig dro oss rett inn i historien til Edvard, Karen, Hans og Anna, søsknene som drev gården fram til den siste av dem, Hans, døde i 1967. I dag står husmannsplassen så og si helt som den gjorde i 1967.  Ingen av søsknene hadde arvinger og dermed ble gården aldri modernisert.

Fram til E6 ble åpnet her i 1986, var den eneste veien å komme til gården sjøveien og så gå opp den 2 km lange stien mellom fjorden og gården. Stien ligger her fremdeles, men du bør være god til beins og ha god tid om du vil ta turen ned (og opp igjen). Uansett er det imponerende å tenke på at alt som er på gården og som er brukt for å bygge gården er båret opp fra fjorden med menneskekraft. 





Stedet drives av Nordlandsmuseumet, sjekk nettsiden for åpningstider.  Sommeren 2016 har de åpent fra 18.juni til 14. august, tirsdag til søndag fra 11 til 17.  Det koster 60 kr pr voksen og 10 kr for barn, da får du servert kaffe og kan kjøpe hjemmelagde lefser bakt på gamlemåten. Det er verdt hver eneste krone.

Her kan du lese mer om Husmannsplassen Kjelvik:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar