onsdag 4. mai 2016

Laksfors

Før vi dro på ferie, bestemte vi at vi ikke skulle bruke tid og penger på mer eller mindre dårlig veikro-mat.  Vi skulle raste på rasteplasser om dagen og lage mer eller mindre, gjerne mindre, avansert middag på campinghyttene om kvelden. Men skulle vi spise ute, så skulle vi spise lokal mat eller på spesielle restauranter / kafeer. Det gjør at når vi ser på bilder fra ferien, ser det ut som om vi levde det luksuslivet, mens sannheten er at vi spiste mye mer fiskekaker og lappskaus på boks enn på restauranter eller kafeer.  Lappskaus på boks er forresten helt ok det, i alle fall når man er på ferie.

En av det utvalgte plassene som vi hadde planlagt å stoppe på var Laksforsen Turistkafe i Grane kommune, omtrent en times kjøring fra "Porten til Nord Norge" og en halvtimes tid sør for Mosjøen. Avkjørselen er godt merket fra E6.

Det blir sagt at dette er en av de best besøkte naturattraksjonene i Nordland, og ja, det er nok av turister her, men det er det jo en grunn til.  Kafeen har god og lokal mat, laks er alltid på menyen og kjøttkakeoppskriften er en gammel familieoppskrift.  Vi måtte selvfølgelig spise laks, og tenåringen i familien spiste elgkarbonader. Utsikten er fenomenal, og er du heldig kan du spise laks mens du ser laks som ikke er fanget ennå hoppe i fossen.  Det er virkelig verdt å stoppe her, uansett om du skal spise eller ikke.  En kopp kaffe og en is med utsikt til fossen er ikke å forakte det heller.

Stedet er familedrevet og har blitt drevet av samme familie siden åpningen i 1992. I underetasjen er det er lite natur- og kulturgalleri hvor man komme veldig nære fossen og får med seg endel historie om området.


Ikke verst å sitte å spise med denne utsikten!

Fossen sett fra Natur- og kultur-museet i underetasjen





Herskapshuset her borte tilhørte en engelsk lord en gang i tiden, og dersom du har elefanthukommelse og er så gamme at du hadde "Gutta på tur" som et av favorittprogrammene dine, kan det hende at du føler at dette har du sett før.  Det stemmer for, det var her Gutta hadde med seg Kong Harald på laksefiske i 2010. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar