onsdag 4. mai 2016

Fra Steinkjer til Yttervik camping utenfor Mo i Rana.


Steinkjer - Namdalen - Porten til Nord Norge - Majavatn - Laksfors - Mosjøen - Korgfjelltunnelen - Yttervik (E6) - 340 km - 5 t

Dette er ikke dagen for de mest spektakulære naturopplevelsene. E6 gjennom skoglandskapene i Nord Trøndelag og den søndre delen av indre Nordland blir ofte en ren transportetappe som bare skal bringe oss videre.  Det er fine veier, så uten trafikk og uten stopp går det fort. Men det finnes go'biter og man bare tar seg tid til å se etter. Det er mye krigshistorie og mange minnesmerker fra andre verdenskrig langs dagens strekning.  Reiser man med barn og har lyst til å stoppe noen timer, så kan Namsskogan Familiepark være et godt alternativ.



Vi startet dagen med gråvær og det forble det utover, men pytt, pytt - vi skulle bare kjøre i dag og var glad så lenge det ikke regnet for mye.  Også denne gangen blir dette en transport-etappe for oss.

På vei ut fra Steinkjer kjørte vi over Måsørbrua - den eneste trebrua som ligger på en Europavei.  Den er verdt å legge merke til og kanskje hadde det vært verdt å stoppe å se nærmere på den en gang, men enn så lenge har det aldri blitt noe av.  Brua er verdenes mest trafikkerte trebru og det er den først trebrua i verden som er bygget med sving.




Bortsett fra den obligatoriske strekke-på-beina-pause etter 1 1/2 times kjøring, stoppet vi ikke før vi kom til "Porten til Nord-Norge", omtrent 2 1/2 times kjøring fra Steinkjer. Nordlysbuen over E6 må være et av Norges mest fotograferte motiv. Porten til Nord-Norge ligger på grensen mellom Nordland og Nord-Trøndelag.  Her er det kiosk, suvernirbutikk med mye samisk håndverk, rasteplass og toaletter. Det eneste spesielle med stedet er Nordlysbuen og det at NÅ er vi i Nord-Norge.  Og det kan jo være nok det.  Vi hadde oss dagens is og kaffe før vi var på veien igjen.

Men jammen er det skummelt også for folk glemmer at de faktisk befinner seg på en trafikkert Europavei, ikke på en liten kjerrevei i skogen.  Bare den korte tiden vi var der, oppstod det et par potensielt farlige situasjoner da biler bare stoppet midt i veien for å ta bilder.



Vi kunne ha stoppet ved Majavann for å føle på litt krigshistorie, men det gjorde vi ikke. Kanskje vi burde.  Dette området av landet er så fullt av tragiske krigsminner.  Tragedien ved Majavann - 24 personer ble ofre for hevn fra tyskerne etter en Milorgaksjon her og minnesmerket står ved jernbanestasjonen.  Omtrent 300 m fra veien finnes det også en gammel samisk stevneplass med et over 100 år gammelt stabbur.


Laksfors

Vi stoppet ved Laksfors rundt en times tid etter å ha kommet inn i Nord-Norge.  Dette er plassen hvor du kan sitte å spise laks samtidig som du ser laksen hoppe i fossen utenfor, viss du er heldig. Uansett ser du fossen og det er fint nok det.  Fossen og restauranten ligger litt nord for Trofors en liten avstikker fra E6.  Det er godt merket hvor du skal kjøre av.  Har du elefanthukommelse og synes at du har sett dette bildet før?  Eller i alle fall et lignende?  Da kan du ha sett "Gutta på tur" med Kongen fra 2010, for det var her de var og fisket laks.

Mosjøen, der i mot, kjørte vi forbi denne gangen, men den ligger på planen på vei sørover igjen. Mosjøen er Helgelands eldste by og har omtrent 10.000 innbyggere.  Her kan du spasere i Sjøgata (Norges lengste sammenhengende trehusbebyggelse), ta en tur i byparken som er fredet av Riksantikvaren og kikke på Dolstad kirke som er en åttekantet trekirke fra 1835.

Ved Korgfjellet står valget mellom tunnel gjennom eller sommerveien over.  Jeg anbefaler det siste, men denne gangen valgte vi den 8568 meter lange Korgfjelltunnelen, Norges fjerde lengste tunnel og den lengste som ligger på E6.  Velger du veien over, kan du stoppe på Korgfjellet Kro og Motell for å ta en kopp kaffe, spise litt og nyte utsikten.  Her er det også en minnesmerke over Jugoslaviske krigsfanger som mistet livet da de jobbet med veien over fjellet fra 1942 til 1945.

Dette er i det hele tatt et område med brutal krigshistorie.  Hele Nord Norge ble hardt rammet, både de som bodde der og alle de utenlandske krigsfangene som tyskerne sendte opp hit.  For ikke å snakke om engelskmenn og andre allierte som ble drept mens de kjempet vår sak.  En gang skal vi ta oss tid til å stoppe litt lenger i områdene her, ikke bare rase gjennom.

Dagens mål var Yttervik Camping som ligger rett ved E6, 10 minutter før Mo i Rana.  Her stoppet vi sist vi kjørte nordover også og dette er absolutt en av våre favorittcampingplasser.  Her er det bare helt nydelig! Vi stopper i to netter her.  Sist besøkte vi Sætergrotta, denne gangen skal vi ta oss en tur til Svartisen.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar