torsdag 30. desember 2021

DAG 3 - JUNI 2021 - FRA VÅGÅMO TIL KOA CAMPING, INDERØY (2021)

Dag 3 så lovende ut, men innen vi kom oss i bilen skjønte vi at det ikke kom til å fortsette. Vi hadde så vidt forlatt Vågåmo da det begynte å regne. Det ble en grå og tidvis regnfull dag, stort sett hele dagen. Det var så vått at ikke en gang Dovregubben fikk oss til å stoppe ved hallen hans. Vi kjørte bare rett forbi. 

Fjellveien mellom Vågå og Sel

Først kjørte vi Fv438 over fjellet mellom Vågå og Sel, en fin vei, selv i regnværet. Det er 3 mil og ca 20 minnutter kortere enn å kjøre ned til E6 ved Otta. Har man tid kan man stoppe både ved Jørundgård og ved Nordre Sel kirke. Vi gjorde ikke det. Før det første skulle vi kjøre ganske langt, for det andre var det absolutt ikke sightseeing vær.


Over Dovrefjell

Dovrefjell er liksom tryggheten selv - Enig og tro til Dovre faller...  Det er ikke spektakulært - ingen smale veier - ingen imponerende fjelltopper tett inntil - ingen veldig bratte stigninger. Men det er Dovrefjell! Og det er vakkert! Og solid. 

Regnværet gjorde også at den sofistikerte damen, dvs bilen som vi nå har døpt Ellinor, ble ekstra sulten, og vi fikk vårt første møte med rekkevidde-angst.  Det var ikke bare vi som hadde det denne dagen. Vi hadde planlagt å lade litt på Dombås, men som (nesten) alltid er det kø og kaos der, selv de gangene vi har trengt å fylle bensin. Det var lørdag også, og det gjør jo ikke saken bedre. Vi kjørte videre.



Lade- og spisestopp på Oppdalsporten

I Oppdal traff vi et annet par som var på sin første tur med EL-bil. De hadde også kjent på følelsen av litt mangel på kontroll i dag. Som oss fikk de en bratt læringskurve når det gjaldt hva temperatur og regnvær (underlag) betyr for rekkevidden. Jaja, like godt å lære det først som sist, kanskje. Det var ladekø, og han som stod før oss hadde ventet en time. Vi tøffet oss litt opp og tok sjansen på å dra videre til neste ladeplass. Og heldige oss, vi kom oss til neste ladested og der var det fritt fram. I alle fall da vi kom. Da vi dro var det kø.


Horg kirke

Denne dagen ble rett og slett en transportetappe over Dovrefjell, forbi Trondhjem, ladestopp og handlestopp ved Oppdal og Levanger. Den eneste sightseeing ting vi gjorde, var et stopp ved den flotte Horg kirke (bygget 1892) på Lundamo i Melhus kommune.  Det var en nydelig trekirke med 700 plasser. Kirken er veikirke i juli. Der var det toalett  i et lite hus utenfor gjerdet. Om jeg ikke husker feil, var det her man kunne Vippse noen kroner som takk for lånet. Kjempekjekt.


KOA CAMPING, INDERØY I TRØNDELAG



Dagens endepunkt var Koa camping på Inderøy. Her var vi i fjor også, men denne gangen hadde vi valgt en rimeligere og enklere hytte. Tross alt skulle vi være borte i så mange dager at vi må spare der vi kan og det passer seg. Campingen ligger rett ved E6, selv om den ikke er lett å se fra E6. Den ligger litt i skjul, og man hører ikke mye til veien. 



Jammen stoppet det å regne og det klarnet opp utpå kvelden, og det gikk an å sitte litt ute, riktignok godt pakket inn i tepper... Utsikten og den herlige roen var like god som sist. Det er rett og slett bare en herlig campingplass.

Dagen etter reiste vi herfra i sol og blå himmel så langt vi kunne se utover fjorden. Det var nesten sånn at vi kunne tenkt oss å bli her. 

onsdag 29. desember 2021

DAG 2 - JUNI 2021: FRA TVINDEFOSSEN TIL VÅGÅMO OVER FILEFJELL OG VALDRESFLYE (2021)


Natten på Tvinnefossen camping hadde vært god - deilig søvn til suset fra fossen. Bedre kan det vel ikke bli. Vi pakket og vasket oss ut, tok oss hver vår banan og satte kursen mot Gudvangen hvor planen var at både vi og bilen skulle få mat. Vi gjør ofte sånn, med eller uten el-bil. Vi tar oss bare litt frukt eller ei skive i hånda og kjører en times tid før vi spiser frokost. 


BORGUND STAVKIRKE

Borgund Stavkirke

Etter frokost og en liten rusletur på Gudvangen, gikk turen gjennom Lærdalstunnelen, som fremdeles er Norges lengste. Neste stopp var å svinge av E16 og kjøre bortom Borgund Stavkirke. Det ble bare et lite stopp her denne dagen. Vi hadde allerede brukt såpass mye av dagen at vi tenkte at det lureste var å komme oss litt lenger før vi tok et stopp med litt lengde. Men de flotte stavkirkene våre er absolutt verdt et besøk. Vi kunne besøkt enda flere denne dagen: Øye, Høre, Vågå. Alle anbefales, for vi har besøkt dem før. Vil du kan du lese mer om dem her i bloggen også, under emne "Stavkirker".


FILEFJELLSVEIEN - E16 MELLOM VEST OG ØST




Det er flere muligheter og flere fjelloverganger å velge mellom fra vest til øst, og denne gangen valgte vi Filefjellsveien. Sist vi kjørte her var i 2014, men siden den gangen har veien blitt utbedret, på godt og vondt. Godt fordi det har blitt en veldig fin vei å kjøre, "vondt" fordi vi synes at de fleste nye veier er kjedelige. Men vi er fullstendig klar over at veien ikke er laget for oss som vil være turister en gang i mellom. 

Men apropos turister, så var det nettopp over her Norges første bilturist kjørte i 1901, da fra Kristiania til Lærdal. Filefjellsveien er Norges eldste kjørevei mellom øst og vest. Den ble bygget i 1790 for hest og kjerre. Så sånn sett skal vi vel være glad for at veien har blitt utbedret etter hvert. 

Vi stoppet på Tyinkrysset fjellstue hvor både vi og Ellinor (bilen) fikk en liten hvil og påfyll av næring. Vaflene og kaffen smakte godt og vi koste oss mens vi ventet, slappet av og ladet opp (både oss og bil) til turen videre. 


INGEN TUR OVER FILEFJELL UTEN EN LITEN STOPP VED ST.TOMASKIRKA

Sånn er det bare rett og slett. Ikke fordi den er så spennende, men fordi det er noen ungdomsminner som sitter igjen fra skoleturene over Filefjell. Det var stille der denne dagen, kun oss en en gjeng med sauer. Dagens St.Tomaskirke ble innviet i 1971 og den står på en plass hvor det for ca 850 år siden stod en annen kirke som forsvant. Det er grønt og vakkert her, en fin plass å ha en stille stund.

Fra Filefjell kjørte vi ned til Ryfoss og tok "snarveien" over fjellet til Øystre Slidre og Valdresflye. Som gammel Valdresing ville jeg jo veldig gjerne ha kjørt Vestre Slidre ned til Fagernes og opp derfra. Men nå gjaldt det å ta fornuften fatt og finne korteste vei.


NASJONALTURISTVEG VALDRESFLYE


Veien over Valdresflye går mellom Beitostølen og Vågåmo. Den er ca 50 km lang og det høyeste punktet er 1389 meter. Selv om den ikke er Norges høyeste fjellovergang, føles det som det er det. Ikke pga stigningen, for det er få svært bratte stigninger. Men når du kommer  på toppen er det nakent og omgitt av rekker av høye fjell. Fantastisk. Man føler seg på toppen og midt inni på samme tid.

Vi var litt spente da vi kjørte over, for vi valgte å ikke lade på Beitostølen, men mest av alt bare koste vi oss, for det er så flott og mektig. Hver fjellovergang har hver sin sjarm og er flott på hver sin måte. Vi kom oss trygt både opp og ned. 


SMEDGÅRDEN CAMPING, VÅGÅMO


Det var deilig å komme ned til Vågåmo og Smedgården camping som ligger ganske midt i sentrum. Her hadde vi funnet oss en enkel og grei hytte, hyggelig betjening, rene sanitæranlegg og god beliggenhet. Utpå kvelden dro vi opp for å fylle strøm på bilen og være klare til neste dag på veien. Dessverre var vi litt for trøtte til å gjøre noen særlig sightseeing på Vågåmo. Vi lagde oss noe enkel mat i hytta og så England - Scotland i fotball EM. Ferie eller ikke, er det EM så er det EM.



mandag 27. desember 2021

Fra newbie til ganske erfaren ferie-EL-bilist (2021)

Sommerens ferietur hadde vært planlagt lenge.  Vi skulle være borte i 5 1/2 uke og kjøre mer enn 8000 km. Den første overnattingen ble bestilt rett etter jul. Vi hadde regnet ut hvor langt vi måtte kjøre hver dag, hva vil ville se og gjøre og ikke minst hvor vi ville overnatte  eller IKKE ville overnatte. Vi skulle nord til Nordkapp og øst til Vardø og litt på kryss og tvers mellom der. Det vi absolutt ikke hadde planlagt, var å gjøre turen med EL-bil. Og det med en el-bil som vi fikk bare to uker før vi skulle dra. På dagen to uker faktisk. Da vi la ut på turen, hadde vi kjørt noen få mil i nærområdet og øvd oss på hurtiglading en gang... Vi var absolutt newbies i el-bilverden den torsdags ettermiddagen da vi startet på turen. 

Vi dro av gårde med godt mot og noen (eller egentlig mange...) sommerfugler i magen, ladeledninger til alle behov og en "haug" med ladebrikker. Det føltes i alle fall som en haug. Å lade "underveis" er ikke fullt så enkelt som å dra fram bankkortet å fylle bensin fra en bensinpumpe. Man kunne lade med brikke, med telefon, med app....  og noen ganger var det bare å krysse fingrene for at en av delene virker. Virker det ikke, er det også en mulighet for å ringe leverandør og få hjelp...  Og noen ganger virker ikke det heller. Heldigvis visste vi ikke alt dette før vi dro...  da hadde det blitt enda flere sommerfugler i magen.

Som de planleggerne vi er, hadde vi også en viss oversikt over hvor vi kunne lade underveis, og hvor vi ikke burde kjøre. For eksempel ble den planlagte kjøreturen langs Kystriksveien gjort om til å følge E6, og vi la både en plan A og en plan B for Senja. 

"Det er litt skummelt", sa jeg da vi dro. "Nei da, det går så fint atte" sa mannen. Og vi fikk vel rett begge to. 


DAG 1 VAR ENKEL OG GREI. 

Vi hadde planlagt nøye hvor vi skulle lade og hadde god oversikt over ladesteder.  Det var tidlig i sesongen, midt i uka og lite trafikk. Litt regn innimellom, men gode temperatur. Tut og kjør, turen gikk helt uten problemer og uten noen som helst rekkeviddeangst. Lett som en plett... Hurra, nå er vi i gang!


DAG 2 GIKK ETTER PLANEN 

Det kilte riktignok i magen da vi begynte på Valdresflya uten å ha ladet som planlagt på Beitostølen. I og med at vi skulle nedover den siste delen tok vi sjansen på å klare det. I verstefall var det en "nødlader" på toppen.  Den trengte vi ikke. Vi kom greit ned til Vågåmo og selv om det var ladekø da vi kom ned, gikk det greit å lade litt senere på kvelden. Hadde vi vært litt mer erfarne, hadde vi kunne lade på campingplassen også. Men det måtte vi være enda noen dager på tur før vi skjønte. Vi hadde fremdeles mye å lære.


DAG 3 - MED REGN, 5 VARMEGRADER, STIGNING OG HØY FART

Vi lærte fort og brutalt hva temperatur og kjøreforhold betyr for rekkevidde. Det ble vårt første møte med rekkeviddeangst. Vi kunne ladet på Dombås, men der var det kø, lang kø. Vi tenkte at vi fint kom oss til Oppdal... Det gjorde vi, men der var det også kø. En hadde ventet i over en time og hadde enda ikke fått begynt å lade. Vi gjorde er raskt overslag og ble enige om at vi ville klare å komme oss til neste ladepunkt. Der var det kafe, så der kunne vi i det minste vente inne i regnværet. Det viste seg å være en god plan. Senere på dagen fikk vi et nytt møte med rekkeviddeangsten.  Nå regnet det ikke så mye lenger, og det var litt varmere i lufta, men det var motorveier med 90-100 km i timen... Det var ikke mye strøm igjen da vi kom til Levanger, men det var ikke ladekø. Vi fikk handlet og tatt oss en is og kaffe mens vi ventet. Dagen (og kvelden) var reddet.


DAG 4 - NÅ GÅR ALT SÅ MEGET BEDRE

Gårsdagen hadde lært oss at regn, lave temperaturer og høy hastighet ikke nødvendigvis er en god kombinasjon for en liten, fullastet EL-bil med takboks.  Det hjalp godt at denne dagen var det varmere, tørrere, mindre trafikk, lavere fartsgrenser og brukbar tilgang på ladere nær eller langs E6.  Vi må nok innrømme at både den dagen og neste dag ble det litt mye fokus på å lade og kanskje litt mindre fokus på å være turist. Men vi lærte av det også og vi fant tilbake til turistene i oss. Deilig.


DE NESTE 19 DAGENE 

Vi lærte at El-bil-førere hjelper hverandre og slår av en prat med hverandre når de møtes på ladestasjonene. Vi traff mye hyggelig folk underveis, fikk gode tips, og luftet litt frustrasjoner.  Etter hvert som vi fikk litt mer erfaring, kunne vi hjelpe andre også. Vi beveget oss også inn i et område med ladere med greie mellomrom og mindre trafikk igjen.  Vi begynte å kjenne bilen og rekkevidden bedre, og vi ble ganske flinke til å sjekke neste dags lademuligheter. Det gikk nesten 3 uker til neste gang vi kjente på rekkeviddeangst.

Det ble litt stress på Andøya hvor det ikke fantes hurtigladere og de få T2-laderne, (tror vi fant 3), var det kø på. Redningen (eller det som gjorde at vi slapp å sitte og fryse i kø), var at vi fikk leie en bobilstrømkontakt på campingplassen. Det tar en evighet, men i løpet av natta ble vi godt forsynt med strøm til dagen etter. 

Hurra! Ladestasjonen i Ifjord ble satt i drift akkurat i tide!

Vi var litt spente på hvordan det ville bli når vi kom til Troms og Finnmark hvor det var færre ladere. Men det gikk helt fint. Det var riktignok færre ladere, men det var også færre El-biler. Vi følte av og til at vi var den eneste...  Lynladerne til Ishavsveien var raske og effektive. Og til vår store glede, satte de laderen i Ifjord i drift akkurat i tide!  Det var den eneste etappen vi var litt bekymret for. Det fantes en nødløsning i området der også, men den slapp vi å teste ut. Laderen ble satt i drift dagen før vi passerte! 


DAG 23 - LAKSELV

Etter tre uker på veien var dette dagen vi skulle plukke opp "baksetepassasjeren" i Hammerfest. Dagen før hadde vi kjørt langt, så vi orket ikke å lade da vi kom fram til Lakselv. Vi kunne vente til dagen etter... tenkte vi. Men dagen etter virket ikke noen av hurtigladerne der. De neste laderne, i Olderfjord, var ute av drift pga anleggsarbeid. Det visste vi heldigvis, så vi visste at vi ikke kunne dra fra Lakselv uten å lade i alle fall litt.  Etter å ha stresset litt mer enn nødvendig, koblet hjernen seg på og vi ladet med T2-laderen, den eneste som virket.  Det tar lenger tid, men vi fikk i alle fall nok strøm til å komme oss til Skaidi hvor vi fikk fylt opp. Det var 20 dager siden vi hadde ladeangst sist, og det ble siste gang vi hadde ladeangst på turen. Men vi lærte å ikke vente med å lade....  vi lærte å lade når vi kunne, ikke bare når vi måtte. 


HVA LÆRTE VI I LØPET AV DISSE 39 DAGENE?

Mat til bilen og mat til oss.

Vi leste før vi dro at vi skulle passe på å lade når stoppet, ikke stoppe for å lade. Det hørtes fint ut det, og ja, vi passet på å sjekke lademuligheter når vi stoppet. Men vi fant vel ut at det vel så ofte var sånn at vi måtte stoppe for å lade når det var mulighet, og så heller sørge for å gjøre nødvendige ting der det var lademuligheter. Som å spise, ta dagens strekke-på-beina-tur, handle litt osv. Og det fungerte helt fint. Vi ble gode til å planlegge nettopp sånn på resten av turen.  Vi lærte også at vi ikke alltid måtte lynlade eller hurtiglade, det fungerte å bruke T2 også. Det tar bare mer tid.

Vi lærte oss at da vi gikk gjennom neste dags etappe om kvelden, sjekket vi opp og lagde oss en oversikt over lademuligheter samtidig. Vi fant også ut at det var veldig greit å noen ganger stoppe å lade bare fordi det var mulig, om det så bare var for å fylle å litt på en ledig plass. Det er alltid godt med en liten strekk på beina, en is eller en tur på do. Eller bare en liten hvilestund i bilen, kanskje mens vi spiste matpakka vår. Fordelen var at vi svært sjelden trengte å tenke at vi var i ferd med å gå tom for strøm, og vi visste hvor vi kunne fylle, og hvor langt det var til neste om det skulle være kø der vi hadde planlagt å stoppe. 

Joda,  vi må innrømme at det er enklere å bare kunne svinge innom en bensinstasjon å fylle tanken, fortere går det også. Når det er sagt så er det ikke alle steder det ligger bensinstasjoner på rad og rekke heller... 

Konklusjonen er at det gikk helt fint å kjøre El-bil fra sør i vest til nord og øst.  Plutselig en dag, var det vi som kunne rekke ut en hånd og hjelpe noen andre som var mindre erfarne enn oss. For El-bil-folk er hyggelige og hjelpsomme både i nord og sør og midt i mellom. Det eneste som vi ikke fikk gjennomført som planlagt, var rundturen på Senja. Der var lademulighetene for dårlige, og med regn og kjølig vær, tok vi ikke sjansen.  Så litt mer stress var det å kjøre El-bil, men ikke så mye at vi ikke kommer til å dra ut på tur igjen. Og bilen i seg selv er jo en nytelse å kjøre! 

onsdag 18. august 2021

Gudvangen - som et maleri.. (2021)

 

Nærøyfjorden er en arm av Aurlandsfjorden som igjen er en arm av Sognefjorden. Det sies at det er verdens smaleste fjord.  Jeg føler at jeg er midt i et maleri når jeg står der ved fjorden omringet av de massive fjellene som nesten skaper en eventyrfølelse. Det er mektig og tett, et landskap som må oppleves tror jeg. Det kommer ikke fram på bilder. 

Det er når jeg komme hit i dette området at jeg innser at det egentlig ikke går an å kåre "Det vakreste" . Det er umulig å sette ting opp i mot hverandre. Og trenger vi egentlig å bestemme oss for hvor det er finest?  "Mitt" vakreste området er nok fremdeles Lyngsalpene / Lyngen. Det treffer ett eller annet ved meg på en helt spesiell måte, jeg blir (nesten) ekstatisk. Kanskje er det noen minner også som gjør det. Men etter 40 dager på veien - Norge på Langs - har jeg innsett at det rett og slett er så mange vakre plasser, mange plasser som treffer noe og som gjør inntrykk, på hver sin måte. 





Det er noe bastant, trygt, men likevel litt trolsk og tungt over dette området. Man blir nesten inneklemt mellom fjellene og fjordene. Mens Lyngsalpene føles lyst og lett (i alle fall i fint vær) og åpent, er fjordene og fjellene her tungt, bastant og tidvis litt "mørkt".  Det rører  faktisk ved to forskjellige sider av meg, har jeg innsett. Det er ikke for ingenting at Nærøyfjorden og "Det vestlandske kystlandskapet" har blitt satt på Unescos Verdensarvliste. 

Men mest av alt skjønner jeg at "vakkert" kan være så mye og på så mange måter. Og kanskje er det sånn at den vakreste plassen rett og slett ikke finnes?  Men heldigvis finnes det mange vakre steder og det dukker stadig opp flere. Ha øynene åpne, så ser du dem. Kanskje når du minst forventer det. 


mandag 28. juni 2021

DAG 1 – HAUGESUND – LANGFOSS – KINSARVIK – TVINNEFOSSEN (NÆR VOSS) ( 2021)

Endelig i gang! Åkrafjorden

Vi hadde hadde en veldig rolig dag med å pakke ferdig bilen, rydde litt hjemme og sørge for at mannen fikk vaksine før vi var klare til å dra. Snakk om flaks at han fikk time akkurat den dagen vi skulle dra. Hadde selvfølgelig vært kjekt om det hadde blitt dagen før, men det hadde blitt et problem om det ble dagen etter... Heldigvis slapp vi å ta et valg om hva vi skulle gjort da. 

Skrev jeg noe tidligere om at vi måtte velge hvilken av våre faste stoppesteder vi skulle velge denne gangen? Ettersom vi kom til å komme oss av gårde senere enn planlagt? Vel, gammel vane vond å vende… Vi endte selvfølgelig opp med å stoppe akkurat der vi pleier å stoppe… Vi bare måtte…

Det ble do- og kaffestopp i Ølensvåg. Vi trengte kaffe til solskinnsbollene som vi hadde med oss. Litt snop ble det også... Det er alltid en grunn til å stoppe...


ÅKRAFJORDTUNET 

Lading med utsikt.

På Åkrafjordtunet fant vi ut at både vi og bilen kunne få litt påfyll. Et par gode øl til kvelden og litt lokal spekemat havnet i handlekorga. Greit å lade der vi kan kombinere det med noe annet enn bare å sitte å vente.. de gangene det går. Blir nok sikkert noen dager vi rusler rundt ved ladestasjonen og bare venter på å bli ferdige...  Og så er det jo greit å få trent litt før det virkelig blir travelt. 

 

LANGFOSS VED ÅKRAFJORDEN, E 134

Langfoss var vi helt enige om å kjøre forbi, helt til vi så skiltet… Vi måtte bare stoppe. Den er kåret av CNN til å være en av verdens 10 fineste fosser, og ekstra fin er den på denne tiden av året. Jeg har sikkert tatt flere hundre bilder av den fossen opp igjennom. Og flere blir det sikkert…


LÅTEFOSS, HARDANGER, Rv 13


Veien fra E134 og utover langs en arm av Hardangerfjorden er utrolig flott å kjøre. Det er så fint her, selv i gråvær og regn som det var da vi kjørte der. Her er det flott utsikt og noen ganger nesten skremmende smale veier.  Denne gangen slapp vi heldigvis møte køer med bobiler som skulle dele veien med oss. Vi skal egentlig kjøre denne veien hjem igjen også, men lurer på om vi skal velge en annen vei. Kanskje den veien vi egentlig skulle ha kjørt i går, men droppet fordi vi kom oss avgårde noen timer etter planen fordi mannen hadde fått time til vaksinering.

Når vi først var i gang kunne vi like godt stoppe ved Låtefoss også. Den er så stilig der den ser ut som tvillinger som renner nedover. Ekstra stilig blir det med steinbrua over veien også. I tillegg var det veldig kjekt å kunne stoppe der i fred og ro uten at parkeringsplassen er full og kaoset er ganske fullt det også. 


NYTT LADESTOPP I KINSARVIK


Neste stopp ble Kinsarvik. Her hadde vi planlagt lade- og handlestopp. Strengt talt hadde vi nok klart oss uten å lade, men vi tenkte at det var kjekt å slippe å starte neste dag med å lade eller lete etter et ladestopp når vi egentlig bare hadde lyst til å komme oss inn i hytta. Vi trengte å handle og strekke på beina, så da var det er grei kombinasjon.

Vi er jo helt ferske EL-bil-kjørere, så vi må prøve oss litt fram. Jeg leste en artikkel hvor det ble sagt at man ikke skulle stoppe for å lade, men lade når man skulle stoppe. Det høres i utgangspunktet lurt ut, men får vi se hvordan det fungerer underveis. Det blir nok noen ganger vi bare rett og slett MÅ stoppe for å lade også. Og vi er spent på hvor mye ladekøer det blir etter hvert som det kommer mer folk på veien.


TVINDEFOSSEN CAMPING - DAGENS ENDEPUNKT




Dagens endepunkt er Tvindefossen camping ved Tvindefossen, rett ved E16 på Skulestadmo, ikke så langt fra Voss. Der er det plass til telt, bobiler og campingvogener. I tillegg har de noen enkle hytter og leigligheter, uten vann og kjøkkenutstyr, men med kort vei til sanitæranlegg. Vertskapet er kjempehyggelig, og det er rent og pent både i hyttene og i fellesanleggene. Mer enn det trenger ikke vi. Faktisk så fortrekker vi det sånn. Det er kjempekjekt at det finne muligheter for å enkel og rimelig overnatting langs veien. 


ENDELIG TID FOR Å SLAPPE AV

Utsikt fra verandaen på hytta.


Etter noen hektisk dager med jobb og pakking, var det helt fantastisk å bare sitte der utenfor hytta og se og høre på fossen og kjenne at skuldrene senket seg og roen spredde seg i kropp og hode. Campingen ligger rett ved fossen som både sees og høres. Det er mye lyd, men jeg synes det er en beroligende, herlig lyd, og den er flott å se på også. Vi satt lenge på verandaen og slappet av og så og hørte fossen. Endelig var ferien i gang og til og med lapskausen fra boks smakte godt!


DAGEN DERPÅ



Dagen etter våknet vi til sol og blå himmel og bruset fra fossen! Vi er klare for en ny dag på veien!



En liten, enkel og billig campinghytte - hurra for det! ( 2021)

Finnsnes Motell og Camping

"Velkommen", sa den veldig hyggelige mannen som tok oss i mot på den siste campingen vi "logget inn" på. "Dere har bestilt en billig og enkel hytte. Den er ren og pen, men veldig enkel altså" Jeg svarte noe sånn som at det var vi klar over, og at så lenge det er rent, er vi fornøyde. 

Det jeg skulle ha sagt, var "Tusen takk for at dere er en av campingplassene som fremdeles har billige hytter, som gjør at det går an å overnatte i noe annet enn telt når man har et budsjett å forholde seg til." Så får det helle være at at man må tusle seg over plassen når man skal på do, dusje på fellesanlegg om man trenger en dusj og hente vann i springen en eller annen plass. Det eneste som betyr noe, er at det er rent. (Og så har jeg selvfølgelig, uavhengig av Covid19, alltid med en pakke "wipes" / våtservietter som jeg kan bruke til å tørke over når jeg synes at det trengs.)

Disse små hyttene er også ofte de mest sjarmerende, synes jeg. Mulig det bare er fordi vi har bestemt at vi skal synes det, kanskje er det fordi det er dem som gir oss aller mest feriefølelse. Uansett er de mer enn bra nok for oss. Vel, jeg må vel innrømme at en og annen gang, er det litt sånn at "Ok, denne var kanskje i det enkleste laget" - men vi kan fint bo der likevel. Så lenge det er rent. En annen ting er at de vanligvis er raske å vaske ut av, fordi de ofte er ganske små. 

På denne turen bor vi på alt mulig fra superkjiipe hytter, til litt mer avanserte hytter og hotellrom. Det siste er lettvint og har kanskje de beste sengene, men ganske kjedelig. Jeg liker rett og slett campingplasser, og selv om de finnes, så er det svært sjelden vi har kommet til en campingplass hvor vi synes det er ille å være. 



Hyttene på Stave camping på Andøya, for eksempel, var totalt uten noen form for luksus innvendig. Men beliggenheten er fantastisk. Og det var rent og pent. (Bilde inne ble dessverre ikke tatt før jeg hadde tatt av sengetøyet før vi dro.) Sist vi var her, sa jeg at neste gang skal vi overnatte på de små hyttene! Mindre komfort, men mer kos. Det står vi for fremdeles, selv om været ikke var på vår side. Det var på grensen til at det var for kaldt. Men an kommer langt med varme sokker, klær og tepper. 



Det er noe med stemningen, blandingen av folk, lyder... Det å kunne sitte på verandaen og se på livet, med en øl eller cola og bare nyte følelsen av ferie. Akkurat nå her og nå er det for surt og kaldt - og vått til det. Men i går kveld var det akkurat innenfor å sitte ute litt, bare fordi det hører med... I dag sitter vi inne og hører på radioen, leser og bare slapper av. Er det flott? Gode stoler? Nei, ikke i der hele tatt, men veldig beroligende. 

Er du uenig, sier du? Vil du ha litt luksus og tilgang på gode fasiliteter når du er på ferie? Det er selvfølgelig helt fint! Vi heier på mangfoldet! Men det er så deilig at det fremdeles finnes et tilbud til dem (oss) som ønsker det enkelt og rimelig. 


Den enkle hytta vår her på Finnsnes Feriesenter / Finnsnes motell og camping er akkurat som mannen i resepsjonen sa: Den er ren og pen. I tillegg er den koselig og vertskapet hadde til og med tatt seg bryet med å sette inn en kanne med rent vann til oss. 

Så igjen: TUSEN TAKK til campingplasser som fremdeles har et tilbud til oss som elsker å reiser, enten langt eller kort, men som trenger å kunne bo billig, innimellom eller hele tiden! Vi kunne ikke ha reist på denne ferien dersom vi måtte betale mellom 1000 og 1500 kroner pr natt, om ikke mer. 


onsdag 16. juni 2021

2021 - Lenger enn lengst mot nord og øst

Jammen ser det ut til at vi klarte å få med oss det vi skulle få med oss. Det er betraktelig mindre plass i den nye bilen enn den gamle, men vi klarte det. Om det ikke plutselig dukker opp noe vi bare MÅ ha med. Foreløpig har vi droppet camping bord og stoler, men vi får se i morgen om vi kanskje får med oss en stol eller to. Ellers får vi klare oss uten. 

Vi kommer oss av gårde litt senere enn planlagt morgen.  Mannen i huset fikk plutselig tilbud om vaksine og det kunne vi jo ikke si nei til. Den rolige turen med en liten omvei og flere stopp hvor vi virkelig skulle kjenne at roen senker seg, blir til raskeste veien og kun nødvendige stopp for å strekke litt på beina, dobesøk og mat til oss og bilen. Det viktigste er at vi får gjort alt vi trenger å gjøre før vi drar og at vi kommer oss av gårde. Så får det heller bli en boks lapskaus når vi kommer fram og en kortere kveld en planlagt. Vi har nok av dager å ta det igjen på.


Den raskeste veien er forresten fin den også, bare at vi har kjørt den så mange ganger før at vi hadde lyst til å gjøre noe annet denne gangen. Heldigvis er vi temmelig fleksible selv om vi kanskje er over gjennomsnittet glade i å planlegge…  En jeg kjente en gang for mange år siden, sa  noe sånn som at «Når du planlegger godt på forhånd, gjør du det mye enklere å være fleksibel for da vet du akkurat hva som kan flyttes på og forandres på uten å skape kaos» Det passer godt hos oss i alle fall. 


Uansett skal det bli godt å synke ned i bilsetet og sette av gårde Så får vi se om vi dropper det faste is-stoppet i Ølensvåg eller om det blir Åkrafjordtunet som må oversees denne gangen. Kanskje stopper vi først når vi kommer til Langfoss… eller rett og slett gjør noe nytt - stopper i Odda.  Noen av disse faste stoppene våre må gå ut denne gangen…  Av og til er vi visst like mye vanemennesker som planleggere…

Planen er å lade litt mens vi handler i Kinsarvik. Morgendagens endestasjon er Tvindefossen camping, i underkant av 4 timers kjøring. Uansett hva vi ender opp med å gjøre, så blir det en dag som handler om å kjøre, ikke å gjøre så mye underveis.