Stavkirkene våre er byggverk som viser høyt utviklet byggekunst og stor kunnskap om treverket som ble brukt for at kirkene skulle bli så holdbare som de ble. Tømmeret som skulle brukes, ble hogd på en spesiell måte slik at det skulle bli sterkt og holdbart. Man hogde toppene av trærne og / eller ringbarket dem og lot dem stå og tørke på rot. Da fikk tømmeret høyt innhold av harpiks og det ble svært solid og holdbart.
Det var dessuten strenge regler for vedlikehold av stavkirkene (kanskje en og annen kirkebygger/eier burde vært underlagt disse lovene i dag også?) I Gulatingsloven står det klart at den som bygger en kirke, samme hvem det var, har ansvar for å ta vare på den. Den skulle tjæres og vedlikeholdes og repareres om det trengtes. Kirkene skulle tjæres hvert tredje år i følge loven, og den loven gjaldt faktisk helt fram til år 2000.
Og skulle det gå så galt at noe av tømmeret råtnet eller ble ødelagt og falt ned, da skulle kirken repareres igjen innen 12 måneder hadde gått. Ble ikke det gjort, ble det bot og kirken måtte bygges opp igjen likevel.
Det har antageligvis vært nærmere 1000 stavkirker i Norge, i dag eksisterer 28 av dem, helt eller delvis.
Fantastiske Borgund!
You just can't pass by this fantastic almost 900 years old building without stopping! The church is awesome. If you want to read more about the church, check out this page.
Rett etter Borgund-tunnelen når du kommer vestfra på E16 er det skiltet til Borgund Stavkirke. Ikke kjør forbi! Skal du gå inn på området og inn i kirka, må du betale for det, og det kan det være verdt. Det går dessuten til bevaring av kirka, så det er jo en viktig ting i seg selv. Men du kan se kirka godt utvendig fra utsiden av gjerdet rundt også.
Borgund er en av de største og best bevarte stavkirkene, sammen med Heddal Stavkirke i Notodden. Det var ganske vanlig at kirkene ble bygget av enkelte av innbyggerne i et området, og Borgund viser tydelig at den er bygget av folk med makt og penger. Den er stor og staselig både i størrelse og utforming.
Vi var ikke inne i kirka, nøyde oss med å studere den utenfra. Det er ganske artig med denne kombinasjonen av kristne (korsene) og hedenske (dyrehoder) figurer som kirka er dekorert med. Det ser nesten ut som om folk ikke helt turte å slippe taket i de gamle gudene, bare sånn for sikkerhets skyld.
Om det er forklaringen, er ikke sikkert. Det kan også være at disse dyrefigurene var datidens måte å uttrykke makt og styrke på. Guiden som vi traff i Øye kirke senere, kunne i alle fall fortelle at det var lovfestet at man kunne bruke "hedensk" utsmykking på kirkene, men kun på utsiden..
Fascinerende Øye!
Lite ante vi om hva som ventet oss da vi stoppet ved lille, enkle Øye Stavkirke i Valdres. Etter Borgund skal det jo litt til å bli imponert og det er vel bare å innrømme at man føler seg en liten smule skuffet over dette byggverket.
Men det var før vi ble møtt i døra av en guide (Elisabeth Sparstad) med masse kunnskap og stor kjærlighet for stavkirker og kanskje Øye spesielt. Ikke vet jeg, og vi lurte litt på om vi skulle bruke en 50-lapp hver på det som vi egentlig tenkte bare skulle være en liten stopp, men så fant vi ut at det fikk være vårt bidrag til bevaring av disse bygningene og historien rundt dem. Det angret vi ikke på!
Øye Stavkirke ble opprinnelig reist i 1125 på en annen plass enn der den står nå. Den stod nærmere Vangsmjøsa, på et jorde. I 1747 ble den nye Øye kirke bygget og ingen ante hva de skulle finne da grunnmuren måtte repareres en gang i 1930-årene. Under kirka fant man 156 deler av en gammel stavkirke, pent stablet oppå treplanker slik at delene ikke lå rett på jord og dermed kunne ha råtnet.
Helt hvorfor det ble gjort slik, vet man ikke, men kanskje var det rett og slett bare at de ikke visste hva de skulle gjøre med det hellige delene som loven egentlig sa at man skulle ta vare på?
I motsetning til Borgund som bære preg av makt og kanskje til og med overflod, er Øye en svært nøktern og enkel kirke med sterkt middelalderpreg. Folkene som bodde her oppe, var nok langt fattigere og nøkterne og det satte preg på kirken som ble bygget. Kirka har kun benker langs veggene. Noe som var vanlig i middelalderen. Dette og mer til kunne guiden fortelle om med stort engasjement, og jeg sier det bare: De 50 kronene vi betalte pr voksen (gratis for barn) for den kanskje halvtimes omvisningen vi fikk, var verdt hver eneste krone!
In the 1930th the foundations of Øye church from 1747 had to be repaired. Under the church they found 156 pieces of an ancient church, neatly stacked on wooden planks. That was from Øye stave church, build around 1125. What had happened to the old church and why they had put it there, is still a question. But they managed to reconstruct it and this quite small and simple church is so interesting and can tell us a lot about the old stave churches, because most of them looked more like this one than like the fantastic Borgund stave church.
Fredelige Høre!
Det ble nesten urettferdig å være Høre stavkirke etter Fantastiske Borgund og Fascinerende Øye med den Flinke guiden. Dessuten var det dagens siste kirke for vår del og vi begynte vel å lengte fram til dagens stoppepunkt. Stengt var den også, så vi fikk bare sett den utenfra.
Denne kirka, fra 1179, er ombygd flere ganger og dermed så ser den ikke så "stavkirke"aktig ut lenger, men den er likevel full av historie og interessante detaljer som vi ikke fikk sett. Så neste gang håper vi at vi kan få til en skikkelig stopp her også en dag kirken er åpen!
Vi var der for en uke siden. Kan ikke anbefale «guiden» som var der da.
SvarSlettJa, sånne ting er nok dessverre veldig personavhengig. Synd, for en god guide utgjør virkelig en forskjell!
Slett