fredag 8. august 2014

St.Thomas kirka på Filefjell.

Enda en av disse plassene som vi bare "MÅ" stoppe fordi "Her pleide vi å stoppe når vi var på skoleturer". Men hvorfor i alle dager var det så mye snakk om denne kirka den gangen, og hvorfor måtte vi alltid stoppe der?

Some information in English: The St.Thomas church, Filefjell.



Kirka i seg sjøl er jo ikke så veldig spennende der den ligger, den så nesten litt trist og ensom ut der den lå midt i tåka og regnværet uten den helt store bebyggelsen rundt seg.  Baksetepassasjeren satt godt plassert nettopp i baksetet og hadde ikke det minste lyst til gå ut i regnværet, men piloten ble med ut - og inn, for kirka var åpen så vi fikk oss en stille stund under tak og det er alltid fint.  Kirker har en egen fred over seg, nesten bestandig.

Men hva er det så med denne forholdsvis nye kirka oppå fjellet ?  Den ble åpnet i juli 1971 etter mange års kamp og planer om å få bygget ei kirke her.  Uten at jeg vet det, så tipper jeg at vi hadde lærere på skolen som hadde vært innvolvert i eller i det minste fulgt med på disse planene, slik at det ble veldig viktig å få vist oss denne kirka.  Og som tenåringer flest, fulgte jeg vel bare sånn passe med og registrerte kun at her ligger St.Thomaskirka og den skal stoppes ved når vi kjører over Filefjell...  Eller kanskje ble aldri historien fortalt oss, kanskje trodde de at dette var noe vi visste om?  Og hvem vet, kanskje alle de andre visste om det, bare ikke meg som var tilflytter?




Denne tekstplakaten står utenfor St.Thomaskirka.  Ellers er google en god venn å ha og "han" kan fortelle at da kirka ble revet i 1808, ble kirkeklokkene sendt til andre kirker i Valdres, men lyden i dem ble ikke god igjen før de kom tilbake til den nye kirka.  Det var straffen for å ha revet kirka den gangen, for kirker skulle ikke rives, de hadde jo en lovfestet rett til å bli tatt vare på.  Så selv om kirka er ny, er det de gamle klokkene som ringer der nå.  Navnet har den fordi den er viet  til Thomas Becket, erkebiskop av Canterbury fra 1162.  Grunnsteien ble lagt ned i 1922, men det skulle ta nesten 50 år før den ble bygget. Altertavla er et maleri som ble gitt til den gamle stavkirken i 1677.

Kirken er vigslet både protestantisk og katolsk.

Synes jeg at du burde stoppe ved St.Thomaskirka om du kjører over Filefjell?  Jo, absolutt.  Den ligger rett ved E16 ved Kyrkjestøylane, så det er ingen omvei.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar