tirsdag 15. juni 2021

Ting vi synes er lurt når vi er på tur.

Det som passer for oss er kanskje helt bak mål for andre. Heldigvis for det! Det hadde vært kjedelig om alle var like. Men her er i alle fall noe vi har funnet ut at er lurt for oss og andre erfaringer som vi synes er verdt å ta med oss. 

KJØRETID - Estimert tid og forbrukt tid… 

Vår erfaring er at Google maps har blitt ganske gode på beregning av tid, og tiden holder også til å gjøre et par raske stopp for å gå på do, fylle bensin eller kjøpe en is. GPS’n vår har litt mer slingringsmonn. Men om formålet med kjøringen ikke bare er å komme fram, men å stoppe og opp og se på oppleve ting underveis, går klokka veldig fort!  En 4 timers tur kan fort bli 6 timer eller enda mer.  Vi kan lett klare å bruke 7 timer på det som egentlig skulle være 3 timers kjøring. Vi kjører sjelden mer enn 1 ½ time før vi i det minste på stopper for å strekke på beina, om det så bare er å gå et par runder rundt bilen.  Det rådet fikk jeg av legen min da jeg var gravid, og hun slang på «Egentlig burde alle gjøre det både for å klarne hjernen og å forhindre blodpropp» og det har vi tatt med oss videre. Det trenger ikke ta mer enn 5 minutter om det ikke er noe spesielt vi vil gjøre samtidig.  Andre ganger kombinerer vi med mat eller opplevelser. Da kan tida fly. I år må vi jo til og med lade, så da kan det fort gå en del tid til det også. Når vi planlegger tur,  har vi som utgangspunkt at vi skal kjøre 4 timer pr dag.

I år skal vi jo i tillegg lade underveis, så får vi se hva slags erfaring det blir. Det blir nok litt famlende og prøving de første dagene, men forhåpentligvis blir vi bedre og bedre og lurere og lurere etter hvert som dagene går. Eller mer og mer sure fordi vi pensjonerte gamlingen og kjøpte EL-bil...

 

FORT «OPP» ELLER FORT «NED»?

Det er mange, kanskje de fleste, som foretrekker å kjøre fort fram, og så ta seg god tid hjemover igjen. For oss er det motsatt. Vi vil ha god tid  «opp» eller «bort» eller hva vi nå skal kalle det. Vi vil ha ferie fra dag 1. Vi skal kose oss, raste, stoppe og se oss om og kjenne feriefølelsen komme sigende fra første dag av ferien. Det å kjøre bil er ikke bare for å komme fram, men for å være underveis. En annen ting som vi har erfart, er at selv om vi kjører samme strekning to ganger, så blir strekningen ofte annerledes når man kjøre motsatt vei. 

Når vi nærmer oss hjem igjen, der imot, da kan vi godt kjøre litt fortere, for ta begynner det å rykke skikkelig i kom-hjem-foten. Vanligvis pleier vi derfor ikke å bestille overnatting de tre-fire siste nettene. Det har vi gjort i år, så denne gangen må vi være på ferie helt til siste dag.

 

MAT UNDERVEIS


Når vi er på langtur, blir det altfor dyrt å spise på restauranter og kafeer underveis. Dessuten er det utrolig mye dårlig "vei-mat" - selv om det finnes noen hederlige unntak hvor det absolutt kan være verdt å stoppe. 

Vi raster så mye vi kan. Både for å spare penger og fordi vi synes det er skikkelig kjekt! Det kan være en rask skive til «frokost» eller en lengre lunsj. Da er det gjerne fram med duk og servise og vi koser oss skikkelig. Men vi har også en liten boks eller pose med utstyr til «mat i full fart» eller «mat når det er for dårlig vær til å gå ut av bilen» eller «mat når vi sitter i ferjekø og ikke vet når ferja plutselig kommer».  Der har vi hver vår liten plastallerken, en smørekniv, en brødkniv og en liten skjærefjøl sånn at vi kan få oss mat på kortere tid enn å raste, og uten å bli våte, og vi trenger ikke å pakke sammen en større bag for å rekke ferja. Skal vi kjøre ekstra langt en dag, tar vi ofte bare en banan eller litt annen frukt før vi drar fra overnattingsplassen, så kjører vi en times tid før vi spiser frokost på en rasteplass.


KJEKT Å HA I BILEN

Korona eller ikke – vi har alltid med oss våtservietter både til å vaske hender og til å vaske over overflater om det skulle trenges underveis. Det er mange fine vei-toaletter i disse dager, og de fleste er faktisk ikke så aller verst rene heller. Men noen ganger er det kjekt å ha mulighet til å tørke over toalettet og ev andre overflater vi er borti, og noen ganger kan det være greit å ha wipes til håndvask også. Og plutselig får vi bruk for dorullen som er i bilen …  I år blir det selvfølgelig både håndsprit og munnbind i tillegg. Alltid beredt!

Nå pakkes det "for harde livet" - det er lettere kaos, men likevel har vi ganske god kontroll, tror vi!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar