torsdag 2. juli 2020

Dag 2 - fra Flåm til Lom via Aurlandsfjellet og Sognefjellet. Del 1 - Nasjonal turistvei Aurlandsfjellet. (2020)

Aurlandsfjorden fra Stegasteienen, Nasjonalturistveg Aurlandsfjellet

Denne dagen ble utvilsomt et stort - eller i alle fall høyt stykke Norge! Sognefjellsveien er Norges høyeste fjellovergang, og Aurlandsfjellet må være en av Norges vakreste eller kanskje til og med den vakreste. Den er dessuten ikke dårlig når det gjelder høyde den heller. Begge disse skulle vi krysse kjøre denne andre feriedagen vår! Sognefjellsveien har vi kjørt noen ganger før, men Aurlandsfjellet ble en ny opplevelse.


Nasjonal turistvei Aurlandsfjellet

Smal vei...
Nærmer oss Stegastein - kjent utsiktspunkt

Fra Flåm til Lærdalsøyri er det 41 km via E16, inkludert den 24.500 meter lange Lærdalstunnelen. Over fjellet er det 16 km lengre, men det tar mer enn dobbelt så lang tid, minst...  Men det er også mer enn dobbelt så fint! Men smalt! Man bør ikke være lettskremt for plutselig må man rygge eller legge seg tett ut mot kanten for å klare å passere en møtende bil. Veiens ble åpnet i 1967 og det høyeste punktet er 1306 moh, så det går ganske bratt opp og ganske bratt ned igjen. Det er utrolig fint over - nyt hvert sekund!


Utsiktspunkt med toalett - Stegastein

Stegasteinen utsiktsplatform 



Toalett med utsikt.

Det første utsiktspunktet vi kom til var Stegastein - 650 moh, ca 8 km fra Aurlandsvangen. Å si at ting er magisk, kan bli et litt forslitt uttrykk når man reiser på det vakreste veiene i Norge, men akkurat her er det vanskelig å bruke noe annet. Vi stod bare der og stirret på utsikten på den utrolige arkitekturen på selve utsiktspunktet. Det er et stykke kunst i seg selv. Og vi sa "Wow" mer enn en gang. Det ble forsterket da vi skulle gå inn igjen, og det første vi så var en ung jente som ga fra seg et lydløst "Wow" - akkurat som vi følte det og hadde sagt opptil flere ganger. Det er minst like fint som på bilder. Og akkurat som på Skjervfossen dagen før, var det utsikt fra toalettet også.




Veien opp til Stegastein er åpen hele året, mens resten av fjellet er bare sommeråpent. Det kan fort bli mye snø over her, så når veien åpner kan variere litt alt etter hvor mye snø det det er.  Normalt stenger veien i november og åpner igjen i begynnelsen av juni. I år åpnet den 3. juni.


Rasteplass - Flotane 



Omtrent midt oppå fjellet ligger Flotane, fint tilrettelagt og med toalett som får energi fra solcellepanel. Det var dessverre stengt da vi var der, men rasteplassen var veldig fint og passet godt inn i terrenget. Vi dekte på med duk og alt vi trenger, har alltid duk med oss - det har blitt en slags varemerke for oss. Men vi gjør det mest fordi vi "alltid" har gjort det, så det hører med. Her oppe får man virkelig en høyfjellsfølelse, her er vi på toppen av verden!


Utsiktspunkt: Vedahaugane





Enda et flott tillaget utsiktspunkt der veien begynner å svinge seg nedover mot Lærdal. Her er det utsikt mot Jotunheimen og fjell i alle retninger. Vi gikk langs benken som svinger seg innover og havnet i "Bjørnehiet" hvor vi våget oss inn. Her var det et tankevekkende kunstverk "DEN" av amerikaneren Mark Dion. "DEN" er Bjørnen som ligger og sover oppå en haug med gjenstander (eller hva man vil definere det som - det er jo det som er kunstverk) Den farlige Bjørnen sover, og ingen vet når den våkner - eller....

Nasjonal turistvei Aurlandsfjellet.  -  En fantastisk veistrekning, må oppleves for å virkelig skjønne hvor fint det er.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar