søndag 12. juli 2020

Dag 2 - Fra Flåm til Lom via Aurlandsfjellet og Sognefjellet. Del 2: Nasjonalturistveg Sognefjellet (2020)


Fjellovergang nummer 2 på dag 2... Nasjonalturistveg Sognefjellet. Den høyeste fjellovergangen i Norge, den med de spisse tindene og som risikerer å være stengt om natta - selv midt på sommeren. Den skulle vi kjøre helt fra bånn til topp. Det er det lenge siden vi har gjort, og vi gledet oss.


Ferje over Sognefjorden nær Lærdal: Mannheller - Fodnes

Etter Aurlandsfjellet fikk vi en liten pause på ferja over Sognefjorden - bare en liten, for det er ingen lang ferjestrekning mellom Fodnes og Mannheller, bare et kvarter. Men nok til at det gikk an å få strekke litt på beina og få litt friskt luft på dekk på ferja. Ferjekø er kjedelig, men når det ikke er noe særlig kø, er en liten ferjetur ganske deilig - en pause med framdrift.


Utsikt mot Hurrungane fra Nedre Oscarshaug

Nedre Oscarshaug


Det er laget noen ganske interessante utsiktsplasser underveis. Nedre Oscarshaug har en innstallasjon som du kan stille inn og se navnet på fjelltoppene som du ser på. Blant annet med utsikt over Hurrungane.


Knut Wolds steinskulptur på Mefjellet

Og en rasteplass en eller annen plass under snøen.

Midt oppå fjellet - finner du Mefjellet rasteplass. Det skal være er det en stilig rasteplass, med en steinskulptur. Vi fant skulpturen, men rasteplassen lå dekket av snø. Sånn kan det være på høyfjellet midt på sommeren etter en snørik vinter.


Veiens høyeste punkt: 1434 moh



Fantesteinen

Veiens høyeste punkt er 1434 moh, så det kan være litt av en påkjenning for en fullastet feriebil å dra oss oppover fjellet - tidvis på både smale og bratte veier. Det høyeste punktet ligger rett ved "Fantesteinen" - historien sier at her lå røvere og fanter og ventet på å overfalle reisende som våget seg over fjellet for en 3-400 år siden. Det var nok ikke bare "fanter" som søkte ly under steinen her på farefull og tøffe turer i uvær over Sognefjellet.



Endelig opp og på vei inn i et flatere eller lett nedovergående terreng. Etter stigning fra 0 til 1434 meter, er vi glade for det. Og vi er glade for å nærme oss Lom som er dagens endepunkt.

Sognefjellet er mektig, vilt, tøft og imponerende. Og vil du ha det enda mer imponerende så kjør via Øvre Årdal og Tindevegen! Da kommer du enda tettere inn på Tindene - men det er også enda brattere opp! Men verdt det!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar