torsdag 4. juni 2020

Lysbuen industrimuseum og kunstgalleri, Notodden - en del av verdensarven (2019)


Det er ikke bare olje som har gjort oss til det landet vi er i dag! Oljen er og har utvilsomt vært en utrolig viktig faktor for hvordan vi har utviklet oss som land og for økonomien vår. Men det har vært viktige ting før også, og vi skal ikke se bort i fra at selv om vi nå tenker at vi er avhengige av oljen, så har vi så mange dyktige mennesker her at det vil komme opp noe nytt - akkurat som det har gjort før.

"Der det er vilje, finnes en vei"
Sam Eyde (1866 - 1940)

På begynnelsen av forrige århundre begynte man å skjønne at dersom vi skulle få nok mat, trengte vi en annen type gjødsel og det startet et kappløp for å kunne lage industrielt framstilt kunstgjødsel / nitrogengjødsel. Til det trengte man kraft og transport av kraft og varer.

Norge lå godt an her og denne viktige historien fikk vi et overraskende interessant møte med på Notodden. Ikke bare ligger museet (som også inneholder et kunstgalleri) fint til på Notodden, men her fikk også vi et innblikk i noe vi viste lite om.  Dette var skikkelig bra, så dette kan virkelig anbefales. Vi visste lite om hva vi gikk til når vi stakk innom her, men vi angret ikke på det, og det gjorde bare den planlagte turen til Vemork senere enda mer interessant.

Det var andre boller å være industriarbeider i den tida...


En annen interessant ting å få med seg, var 100-årsjubileet for 8-timers-dagen, en nyttig påminnelse om at arbeidslivet og rettighetene vi kjenner til i dag, ikke har vært der bestandig. Det kom også fram på museet.




Jeg pleier å være foreberedt på det meste, men akkurat Lysbuen industrimuseum hadde jeg bare lest overskriften til, og det passet å stikke innom på vei "hjem" fra Gudstjeneste i Heddal Stavkirke. Men det ble en positiv overraskelse for hele familien.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar