tirsdag 1. januar 2019

Dag 27: Fra Rognan til Yttervik, Mo i Rana

Juli 2017


I dag skal vi krysse Polarsirkelen på vei sørover 

Dag 27...  vi har vært på tur i nesten fire uker og det begynner å kjennes, men vi har fremdeles planer og ting og steder vi vil oppleve. Derfor blir det bare en kort tur i dag - omtrent 2 1/2 time og 12 mil over Saltfjellet til Mo i Rana, og ikke minst til Yttervik camping som vi bare MÅ innom denne gangen også.

Vi tar en rolig morgen på hytta i Rognan før vi pakker, vasker ut og drar. Akkurat det er vi rasende gode på...  Dette er et interessant område i landet. Her er det krigshistorie, jernbanehistorie, natur og ikke minst Saltfjellet og kryssing av Polarsirkelen. Jeg gleder meg til det, som alltid - det var ikke helt det samme å kjøre nordover uten å passere Polarsirkelsenteret og Saltfjellet.

Nordlandsbanen går forholdsvis parallelt med E6 denne strekningen, og hver gang vi kjører her har vi en slags lek om å tippe om og når vi kommer til å treffet toget..  Siden 1962 har banen gått til Bødo, og på veien nedover passerer vi den ene tidligere endestasjonen etter den andre. Først er det Røkland, etter ca 15 minutters kjøring. Dette var endestasjon fra 1955 til 1958. Her finnes det også et minnesmerke over Falne Jugoslaviske krigsfanger som ble brukt at tyrkerne til å bygge jernbanen over Saltfjellet.

På Storjord finner vi Norges minste hotell, Storjord hotell med bare 9 senger. Hotellet ble åpnet i 1923, men ble stengt under krigen. Fra 2009 har det vært i drift igjen. I området her ligger også Nordland nasjonalparksenter som vi aldri har stoppet ved, men det håper jeg at vi skal få gjort en annen gang. Her er det informasjon om nasjonalparkene som ligger rundt her (Saltfjellet, Svartisen, Junkerdalen) og det er natursti og kunstgalleri og det går sti til Junkerdalselva og Kjemåfossen. Hadde vi vært mer i sightseeing-humør, hadde vi nok stoppet her. I dag vil vi heller kose oss litt på Saltfjellet og så komme fortest mulig fram til Yttervik.


Fra 1947 til 1955 gikk Nordlandsbanen til Lønsdal som i dag er den første togstasjonen nord for Polarsenteret. Nå er vi ca 500 meter over havet og på god vei opp Saltfjellet. Vi stopper ikke her heller, men vi finner oss en plass hvor vi kan raste litt og nyte fjellet i forholdsvis fred og ro, bortsatt fra en, og da mener jeg EN klegg som virkelig levde opp til navnet sitt...



 ”Ta ikke annet enn fotografier. Etterlat ikke annet enn fotspor, og knapt nok det.  Slå ikke hjel noe annet enn tiden”

Vi tar ikke noe annet en fotografier, vi etterlater oss ingenting, men dessverre - kleggen overlever ikke...


Som vanlig stopper vi på Polarsirkelsenteret og rusler litt rundt der, drikker kaffe og tar en is. Her er det kafe, suvernirbutikk, kino og eget brevhus sånn at kort som blir sendt herfra blir stemplet med det spesielle Polarsirkel-stempelet.

Saltfjellet og Polarsirkelsenteret kan du lese mer om HER   (2011) og HER (2014)

Polarsirkelsenteret: http://www.polarsirkelsenteret.no/




Vi er nede av Saltfjellet og nærmer oss Mo i Rana hvor det bygges ny E6, lenge siden vi har sett veiarbeid nå! Det har vært en kort kjøretur i dag, men det skal likevel bli deilig å komme fram til favoritt-campingplassen vår!


Yttervik camping ligger vakkert til ved Ranfjorden - her skal vi virkelig kose oss i kveld og en dag til før vi drar videre sørover.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar