torsdag 3. januar 2019

På grottetur - Grønligrotta utenfor Mo i Rana

Juli 2017


Ny dag, nye muligheter, flott vær...  men vi forlater utsikten på Yttervik Camping og drar omtrent 20 km retning nord for å besøke Grønligrotta. For seks år siden var piloten og baksetepassasjeren i Sætergrotta - en utrolig opplevelse, men denne gangen ville de ha meg med, og da måtte vi velge noe litt mindre spektakulært. I Grønligrotta kan man gå, i Sætergrotta må man tidvis krype, og mens man gikk med hodelykt i Sætergrotta, er Grønligrotta opplyst. Nordens eneste av det slaget.

Det er ganske fantastisk å kunne vandre sånn innover i jordas indre, det er en liten verden for seg selv, en verden hvor man skal se, men ikke røre. Det har tatt noen hundretusen år og skape dette her, men det kan ødelegges på sekunder av uforsiktige mennesker som ikke tenker seg om eller ikke bryr seg.



I sesongen går det guida turer hver time. Billetter kjøpes i kafeteriaen / informasjonen. Her selger de også mat og drikke. en riktig koselig plass. Overnatting er det visst her også, men det har ikke vi prøvd.



Det er ganske enkelt å komme inn i grotta, og det er laget trapper et stykke nedover. Du trenger ikke å være supersprek for å gå her, men veldig dårlig til beins bør man ikke være. Jeg sliter litt med knærne og trengte litt støtte inni mellom, men det gikk helt fint å gå der inne. Her går stien langs en av elvene inne i grotta.




Denne fastklemte granittsteinen har blitt fraktet flere kilometer inne i fjellet fram til den satte seg fast her, og her blir den nok sittende fast en stund til før den kanskje en gang i tiden vandrer videre.


Steiner som ikke vandrer avgårde, kan for eksempel lage en jettegryte.


Etter litt under en time inne i grotta er vi på vei ut igjen, og da går vi forbi en underjordisk foss.  Grotta er en kalksteingrotte med både marmor formasjoner og dryppstein. Bare se, ikke røre!



Det er utrolig fint inne i grotta, men det er godt å komme ut i lyset og lufta igjen! Det er kjølig og rått inne, ute er det godt og varmt. Skikkelig varmt, faktisk. Nå skal det bli godt med is og kaffe!








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar