søndag 20. mai 2018

Dag 20: Kjøllefjord - Skarsvåg, Nordkapp kommune

20.juli 2017
I dag har vi en lang kjøretur foran oss, 420 kilometer og over 6 timer effektiv kjøring, så det er bare å komme seg avgårde . Dagens tur går til Skarsvåg hvor planen er å flytte raskt inn i hytta og dra rett videre til Nordkapp. Sist vi skulle til Nordkapp, la vi om flere planer og heiv oss i bilen en dag før vi hadde planlagt fordi værmeldingen viste at den dagen kunne bli den siste med midnattsol denne sommeren. Og det ble det. I dag sier værmeldingen omtrent det samme - bortsett fra at det er usikkert om det blir sol i det hele tatt, men temmelig sikkert at det ikke blir de neste dagene. Let's go!

Adamsfossen 

Adamsfjorden  innerst i Laksefjorden.

Travelhet eller ikke, denne gangen skal vi finne Adamsfossen, og det gjør vi, nå har vi jo en viss peiling på hvor vi skal begynne å lete... så denne gangen går det greitt.  På parkeringsplassen ble bilen overfalt av noen digre klegg eller veps som surret noe vanvittig rundt bilene som sto der. Vi bestemte oss for å spise i bilen og bare far i flokken var fremdeles klar for å gå ut ... Men etter å ha studert andre som hadde stoppet, ser vi at om vi bare kommer oss ut av bilen, så følger ikke dyra etter...  Vi må ha vært litt av et syn er vi nærmest kastet oss ut av bilen og løp en fire-fem meter for å komme ut i sikker sone... Det er fint her, og neste gang SKAL vi bruke mer tid og virkelig få studert denne flott fossen og omgivelsene rundt.


Å kjøre langs Finnmarkskysten blir stort sett å veksle mellom kyst og fjelloverganger. På bildene kan det sikkert se ganske likt ut, og det er det nok også. Men det er likevel små forskjeller som gjør at det blir interessant og fint. Jeg har sagt det før: Det er noe med å være så langt nord, noe med energiene, med lyset, med historien som ligger her. Det er fantastisk.

Børselvfjellet

Den neste fjellovergangen er Børselvfjellet hvor høyeste punkt på veien er 190 moh, nesten bare en bakketopp for oss søringer, men likevel er vi på høyfjellet - sånn er naturen så langt nord. Veien over fjellet stod ferdig i 1940 og var siste del av veisystemet som bandt Øst- og Vest-Finnmark sammen. Dette er sommerbeiteområder for Karasjoksamene og samemisjonen bygde et kapell her i 1962. 


Roddineset med Reinøya i vest

Roddineset er et av stedene i Finnmark hvor man kan se hvordan landet har hevet seg etter istiden, her kan man tydelig se lagene. Hadde vi hatt bedre tid, skulle vi ha tatt oss en rusletur her, for omgivelsene er fantastiske. Men på en sånn tur som vi er på, blir det dessverre steder hvor vi bare må "rase" forbi eller bare stoppe for å nyte utsikten et øyeblikk eller to. Vi valgte å prioritere is- og toalettstopp for oss og bensinstopp til bilen i Lakselv et par mil senere.


Fra Lakselv begynner vi å kjøre nordover igjen, og nå er vi tilbak på E6 , på vestsida av Porsangerfjorden, Norges sjette lengste fjord.

På E6 på vestsida av Porsangerfjorden

Vilt og vakkert langs fjorden

Neste stopp blir ikke før vi har kjørt av E6 og tatt fatt på E69 mot Magerøya, og første stopp blir etter omtrent 5 minutter - på Sjøsamisk tun  i Smørfjord. (Sjøsamisk tun, nettside)




Dette er en idyllisk liten plass som ligger ganske rett ved E6. Du ser plassen fra veien, i alle fall om du ser etter. Sist vi stoppet her, i 2014, sa vi at neste gang skulle vi stoppe lenge nok til å ta en tur på museumsområdet for å få med oss litt sjøsamisk historie. Men også denne dagen blir det bare litt is og kaffe og toalettbesøk. Klokka er allerede halv fire og vi har fremdeles et par timers kjøring igjen før vi er i Skarsvåg. Håpet om midnattssol på Nordkapp vinner nok i dag også.


E 69 mot Nordkapp, vakker natur




Og der, endelig, langt borte kan vi skimte Nordkapphornet og dagens lange kjøreetappe er straks gjort. Da er det bare et par-tre minutter før vi kan svinge inn til Skarsvåg og Kirkeporten camping. Denne gangen skal vi heldigvis ikke slå opp telt, men vi skal flytte inn i campinghytta og kle oss om til en kveld ute før vi setter oss i bilen igjen og kjører opp til Nordkapp.  Akkurat nå kunne vi nok heller tenke oss å bare slenge beina opp og bli sittende her, men nei da - vi drar videre når vi er klare!

Endelig framme på Kirkeporten Camping, Skarsvåg

Her skal vi være i tre netter før vi skal legge ut på neste lange etappe. Det anbefaler vi alle som reiser til Magerøya - bli noen dager for det er ikke bare Nordkapp som er verdt å besøke her oppe.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar