Tåka ligger tett og lavt over E69 |
Man blir sterkt advart mot å gå til Knivskjellodden i tåke, det kan fort gå galt. Men i dag lå den ganske høyt over sjøen så det ut som, og med lovnad om å stoppe og vente på bedre tider dersom det ble for mye tåke, fikk far ta turen sin. Han hadde lyst til det for tre år siden også, men den gangen var det for mye og for lavt tåkedekke.
Ved Varden nesten helt ytterst på Knivskjellodden |
Og han far kom seg ut til ytterste nord i Europa (utenom Svalbard) - 1307 meter lenger nord enn Nordkapp-platået. Du kan se platået bak her, når værgudene vil. Den 8 km lange turen ut til Knivskjellodden gikk helt fint, og det gjorde den tilbake også, men det kan være en farlig tur uten sikt, så legger tåka seg lavt, er den eneste fornuftige løsningen å sette seg ned rett ved stien og vente til den letter eller hjelpemannskap kommer og henter deg.
Nordkapp sett fra ytterst på Knivskjellodden |
Og der, plutselig dukker Nordkapp-platået opp der sør-øst... selv om det ser ut som om det ligger lenger nord. Og dette var alt værgudene ville vise av platået denne gangen.
Tåke på Nordkapp-platået |
Vi to andre kjørte videre til Nordkapp etter å ha sluppet fotturturisten av, og her var det ikke mye å se! Og sånn ble det de timene vi var her. Tåka lå over havet og innimellom tett over platået også. Det deilige på denne tiden av døgnet er jo at det er langt færre turister enn rundt midnatt, så det blir en helt annen stemning. Vi handlet litt suvenirer og andre ting og hadde en avslappende dag. Det passet perfekt etter to lange kjøredager og midnattssoljakt i går kveld.
Finnbiff / Raindeer stew |
Vi fikk spist Finnbiff i restauranten mens vi satt og kikket ut av panoramavinduene og koste oss. Det smakte like godt som vi husket det, og var like stemningsfullt. Livet er godt, selv om det av og til også er slitsomt å være på ferie.
På vei "hjem" plukket vi opp fotturisten, bare såvidt vi så avkjørselen til parkeringsplassen hvor vi skulle plukka ham opp. Men vi kom oss trygt tilbake og tilbrakte resten av kvelden med å slappe av på campingplassen.
Visste du forresten at:
Opprinnelig navn: Knyskanes
Knivskjellodden ligger 1307 meter lenger nord enn Nordkapp-platået.
Midnattsol kan du se fra 14.mai til 29.juli - om været er samarbeidsvillig.
Norges nordligste fastlandspunkt ligger på Kinnarodden i Gamvik, Lebesby kommune.
- I 1539 var dette området uoppdaget og folk utenfra visste ikke mye om det. Området ble antatt å være både tøft og farlig, og en svensk prest tegnet et kart over hvordan det antageligvis så ut her nord. Da var området rundt Nordkapp fylt opp med sjøuhyrer og monstre.
- I 1553, 14 år etter at kartet ble laget, seilte likevel 3 skip forbi her, der i blant det engelske "Edvard Bonaventure". De var på jakt etter nordøst-passasjen til Kina. Den fant de nok ikke, men de fikk sett denne voldsomme klippen som kapteinen ombord kalte "North Cape".
- I 1664 dukket den første turisten man kjenner til på Nordkapp, han ble svært forundret og lurte på hvordan folk kunne overleve ved bo så langt nord.
- I 1795 besøkte den franske Prins Louis Philippe Nordkapp, da var han på flukt fra den franske revolusjonen. Han reiste inkognito og det ryktes at det lever etterkommere fra ham her opp ennå.
- I 1873 var Kong Oscar den 2. av Sverige på besøkte på Nordkapp, og da avduket han en minnestøtte som står her fremdeles.
- I 1891 var det Keiser William den 2. av Tyskland som kom på besøk.
- I 1907 kom Kong Chulalongkorn av Siam hit samme med sitt følge, og det kan du se mer om i Det Thailandske museet som ligger her.
- Alle disse kom til Nordkapp med båt til Hornvika og deretter til fots opp - en ganske bratt og slitsom vei.
- Sommeren 1955 fikk en engelskmann ideen om å vise at Austin var en solid og god bil og som et pr-fremstøt bestemte han seg for å kjøre fra Cape to Cape, dvs. fra Nordkapp til Cape Town. Og sånn ble det. Nordkappveien var fremdeles ikke helt klar, så det ble en strabasiøs tur, men det gikk!
- Veien til Nordkapp ble åpnet omtrent et år etterpå, den 30. juni 1956, endelig kunne man komme til Nordkapp uten å klatre opp fra Hornvika.
- 43 år senere, 15.juni 1999, åpnet Kong Harald V fastlandsforbindelsen til Nordkapp.
Besøk museet i Nordkapphallen, så får du vite mer om Nordkapp! Opplysningene under er delvis fra museet og delvis informasjon som jeg samlet fra diverse steder på nett og papir før vi dro på ferie! Speider har jeg ikke vært, men jeg er alltid beredt når jeg skal på ferie!