tirsdag 26. april 2022

Dag 8 - del 2 - Veien tilbake fra Nyksund, og en tur innom Stø og Langeneset (2021)

På veien ut til Nyksund var vi så opptatt av å følge med på veien og omgivelsene og av å komme oss ut dit at vi ikke tok et eneste bilde. Det tok vi igjen på veien tilbake. Det er ikke akkurat verdens beste og bredeste veier, og ikke asfaltert hele veien heller. Men det går veldig fint å kjøre. Det er nok av motorveier underveis, og selv om jeg ser at det er praktisk, er det gørr kjedelig å kjøre på. 

Vi fikk litt regn underveis også, men ikke så mye at det ødela dagen. Tvert i mot, det er en annen måte å se naturen og omgivelsene på. Det er ingen tvil om at naturen er vakker i regn også. 





Neste mål er nord-østsiden av øya - til Stø og Langeneset - dit den omtrent 15 km lange Dronningruta går. Den har sitt høyeste punkt på 450 meter og en total stigning på 900 høydemeter. Den veien tok ikke vi... Elinor hadde nok protestert da...  Vi får oss en fin tur langs landeveien, omtrent 25 km og ikke så mange høydemeter at vi merket det noe særlig. Vi har litt sol, litt gråvær og litt regn. Men aldri så mye regn at det ødelegger. 

Stø ligger på nord-østspissen av Langøya. Her er det fiskemottak, butikk, kafe og restaurant. Det er også muligheter for hvalsafari, selsafari og fuglesafari. For en landkrabbe som meg, er det helt utelukket. Dessuten skulle vi bare ut å kikke litt, vi vil ikke komme altfor sent "hjem" til Sortland igjen.  Vi kikket oss bare litt omkring og bestemte oss for å dra sørover igjen.


LANGENESET - EN GAMMEL NORDNORSK BY
(sier plakaten som møter oss da vi kommer til Langeneset kirke)


Langeneset kirke




Vi er fascinert av kirker!  Og vi synes ofte at det er en fin plass å stoppe når vi trenger å strekke på beina litt. Langeneset kirke som er den eldste bevarte kirken i Vesterålen, ble en sånn plass på denne turen. Helt hvor gammel den er, er de ikke helt sikre på, men den er bygget tidlig på 1500-tallet. Den er antageligvis bygget på Gisseløya som ligger litt lenger sør i kommunene og så er den flyttet hit senere. Akkurat når, står det ingenting om. Altertavlen er fra 1758 og kirken har mye gammelt inventar. 

Utenfor kirken er det en minnebauta over de 51 fiskerne fra Langeneset som omkom på havet. Bautaene er reist i 1944. 

Kirken var stengt da vi kom hit, men det var veldig fint å rusle litt rundt ute også. Den ligger så flott til ved havet. Det er fredelig og veldig godt å være her, en helt spesiell ro og en god energi. 

Der er skiltet avkjørsel til kirken fra hovedveien ut til Stø. 





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar