søndag 30. august 2020

Fra Røros til Inderøy (2020)


Jakten på Glommas kilde.
Den er her en plass, men hvor? 

Svaret på det er at det vet vi ikke, men NAF-ruteplanlegger sa at den skulle være her langs veien en eller annen plass. Skiltet skulle den være også, men det hjalp ikke mye for vi så ikke noe skilt. Vi så både sauer, fjell og vann, men ikke noen kilde. Det ble en fin kjøretur uansett. Ikke spektakulær på noen som helst måte, men en fin tur i fin natur - og gråvær og regn. Dagens andre plan var en stopp i Selbu, du vet - Selbuvottenes kilde, og den fant vi. Vi kunne ha stoppet mange steder langs veien her, men det ble stort sett kjøring på oss denne dagen. Nå ville vi komme oss litt mer nordover.

Vi så sauer...

og vi så både små og store vann, men ingen av dem var kilde til Glomma. 


Selbu

Selbutrollet


Selbu kommune har omtrent 4000 innbyggere og består av flere små grender. Det skal være et Radio-museum her i nærheten, og det kunne vi tenkt oss å besøke. Selbu bygdemuseum ligger rett ved kirken. Det inkluderer en strikkesamling og andre ting som høres interessant ut. Men det får bli en annen gang. Vi var rett og slett ikke i museumsmodus den dagen.  Derfor ble det bare en rusletur ved kirken og litt lunsj på ved "Trollparken" og det karakteristiske Selbutrollet. Her er det også Best bensinstasjon, kafe og en Spar-butikk. Vaffel, rundstykke og kaffe gjorde susen! 


Selbu kirke
Langkirke i mur fra 1150.



 

På vei opp i tårnet 

Tårnet var opprinnelig ikke forbundet med kirken. 


Det er alltid fint å besøke kirker. Vi har jo egentlig ikke så mange gamle "staselige" bygninger i Norge, ikke sammenlignet med mange andre land. Kanskje er det derfor det er noe ekstra med disse kirkene våre. De er staselige og mange av dem er gamle. Det er også en egen stemning der og ofte følger det med litt god og interessant historie. Selbu kirke er ikke noe unntak. Her ble vi møtt av to hyggelige kirkevakter som tydeligvis var glade i kirka si, og vi hadde en interessant tur inne. Denne kirka har tårnet bakerst, utrolig nok. Det stod opprinnelig for seg selv og har blitt koblet sammen med kirka ved en av de mange ombyggingene som har skjedd siden 1100-tallet. Vi prøvde oss på trappene opp i tårnet, men gav oss etter et lite stykke, for her var det trangt! Men det var interessant å prøve!

Selbusjøen


Da vi bodde i Canada for noe år siden, ble "Baksetepassasjeren" - som nå ikke er så ofte med i baksetet lenger, venninne med ei jente som viste seg å ha norske aner. Ganske morsomt egentlig. Av alle de barna som gikk på skolefritidsordningen der, skulle akkurat de to, som ikke gikk i samme klasse en gang, finne hverandre. Moren til denne jenta hadde oldeforeldre som hadde utvandret fra Norge. Oldefaren kom herfra - fra Fuglem som ligger ved Selbusjøen. Derfor måtte vi selvfølgelig kjøre bortom her for å ta bilde for å vise dem hvor anene deres kommer fra. 

Hell stasjon
Norges mest fotograferte togstasjon?




Det er like gøy hver gang - "My vacation went to Hell this year.." . Men bortsett fra det, er Hell stasjon ganske ordinær. Vi "må" innom uansett.

Etter Hell var det rett ut på motorveien (E6), for nå nærmet vi oss dagens endepunkt og orket ikke å ta flere omveier. Nå ville vi fram!

Tirpitz
Fættenfjord - minnesmerke




I Fættenfjord, en arm av Åsenfjorden som igjen er en arm av Trondheimesfjorden, lå krigsskipet "Tirpitz"  fra midten av januar til slutten av oktober 1942. Tirpiz var et av de to største tyske. krigsskipene, søsterskipet til Bismarck. Hun var aldri i kamp, men lå lenge forskjellige steder i Norge, blant annet i Kåfjord i Finnmark. De allierte gjorde mange forsøk på å senke Tirpitz, men klarte det ikke før i 1944. utenfor Tromsø. Vi "møtte" Tirpitz-historien første gang i 2017 i nettopp Kåfjord. Derfor måtte vi bare stoppe for å se på området og minnesmerket over allierte soldater som ble drept under forsøkene på å senke båten. 


Dagens endepunkt: Koa camping, Inderøy

Dagens endepunkt var Koa camping. Her skulle vi være i 3 netter for å utforske mer av Trøndelag - dette området vi vanligvis bare kjører gjennom i full fart. Endelig hadde vi tid til å stoppe litt her også! Det var et godt valg! Dagens kjøretur var ikke så fryktelig lang, men det var deilig å komme fram og slappe av med fin utsikt over fjorden. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar