mandag 10. september 2018

Dag 26: Ulvsvåg (Hamarøy) - Rognan

Søndag, 23.juli 2017



Det er deilig å starte dagen med en rolig morgen hvor vi ikke trenger å stå opp for tidlig, og hvor vi har god tid til å nyte frokosten på hytta før vi drar. Kaffe, skive og reiseradioen i bakgrunn...  det er  ferielykke det!

I dag har vi enda en dag med kort kjøretid, bare 2 1/2 time. Da kan vi jo velge mellom å kjøre direkte til campingen i Rognan og ta en lang ettermiddag der, eller å stoppe og gjøre litt sightseeing underveis. Vi kan for eksempel stoppe på Husmannsplassen Kjelvik, det er det absolutt verdt. Vi kan se på helleristninger på Tømmerneset eller kirker og krigsminner som dukker opp underveis, vi kan helt sikkert finne en plass å gå oss en tur også.  Vi får se hva det blir til. Sola skinner, temperaturen er akkurat passe og uansett kommer det til å bli en fin dag. 


Kråkmotinden fra E6

Første lille stopp tar vi ved Kråkmotinden, dette mektige 923 meter høye fjellet som ligger rett ved E6 sør i Hamarøy kommune. Veien går gjennom Kråkmotunnelen som åpnet i januar 2016. Det er et værhardt område om vinteren, så selv om tunneler er kjedelig når man er turist om sommeren, er det bare å innse at det er noe som gjør ferdselen mye enklere i de tøffere tidene av året. Fjellet har vi uansett god utsikt til og det er en grei stoppeplass rett ved. Har du tid, så er det en fin tur opp på fjellet også, men det har ikke vi tid til i dag. Eller rettere sagt: Vi har ingen planer om å ta beina fatt opp denne gangen. Vi må jo ha litt å gjøre en annen gang også!


Rasteplassen ved Leirfjorden

Leirfjorden, Sørfold Kommune



Etter i underkant av halvannen times kjøring, er det på tide med en liten strekk og et nødvendig ærend, og vi stopper ved Leirfjorden i Sørfold kommune. Rasteplassen ligger lett synlig ved veien. Deretter er det kanskje 50 meter på sti ut til flott utsikt til fjorden. Det ser virkelig ut sånn som på bildene her, det er utrolig flott, vanvittig grønt vann! Men pass på - det er bratt og rett ned fra slutten av stien til fjorden!  Jeg kunne stått her i timevis, så nydelig er det. Og heldigvis har vi litt tid i dag, trenger ikke å haste videre. Det er magisk! Vi nyter utsikten en stund, men så er det bare å komme oss videre. Selv på en dag hvor vi har god tid!


Fauske en søndag formiddag i juli

Rett nord for Fauske passerer vi midtpunktet på E6 i Norge. Fauske er den nordligste stasjonen på Nordlandsbanen, herfra går banen vestover, ikke nordover lenger og ender i Bodø. Fauske på en søndag i slutten av juli, er ikke full av liv. Det er faktisk temmelig dødt. Men vi finner en åpen kinesisk restaurant hvor vi spiser lunsj, rusler en liten tur i byen og fyller bensin før vi drar videre. Jeg har en misstanke om at jeg har en og annen slektning her i byen, men jeg kjenner ingen av dem, så vi bruker ikke tid på å lete etter noen. Jeg har vel ikke møtt dem siden den mye omtalte barndomsturen - og både Fauske, jeg og slektningene har nok forandret oss mye siden den gangen. Fauske forbinder jeg forresten mest med den flotte marmoren som er så typisk for distriktet her og flotte turer til Saltstraumen samt en togtur til Sulitjelma. Ja, det er så lenge siden at det gikk tog, og ikke bil dit den gangen! Bortsett fra det, blir dessverre Fauske bare et veikryss som vi vanligvis kjører forbi. Synd, egentlig. 




Dagens etappe ender i Rognan, men før vi kjører ut til campingplassen, tar vi en tur innom Blodveimuseet, en del av Saltdal museum. Det er et lite, men utrolig interessant museum. Det forteller den noe av historien om krigsfangene som jobbet for tyskerne under svært tøffe og kummerlige forhold under 2.verdenskrig. Enda en gang blir vi påminnet om forferdelige ting som skjedde her i landet under krigen, og hvor hardt rammet den nordlige landsdelen vår ble. En skal selvfølgelig ikke sette landsdeler opp mot hverandre eller lage en konkurranse om hvem som ble mest involvert, men jeg slutter aldri å forundre meg over all krigshistorien som finnes her nord. Det viser også hvor mye naturresurser som Hitler mente at var her og hvor viktig landsdelen ble sett på å være. 

Dette museet er virkelig verdt et stopp!

Rognan Fjordcamping



Selv om det har vært en kort kjøretur, er det utrolig deilig å komme fram til campingplassen, flytte inn i hytta, slappe av, rusle litt i omgivelsene og begynne å tenke på litt mat. Det er dårlig utvalg av mat i campingplasskiosken, og ettersom det er søndag og butikkene rundt er stengt, skrinlegger vi planene om å lage oss noe og drar bort på nærmeste bensinstasjon og plukker opp hamburgere og løvbiff som take-away. Helt greitt. 

Hytta vår er helt standard grei. Det er veldig fint rundt her og temperaturen er bra, så vi koser oss ute både på verandaen og ved å rusle litt rundt. Herlig, rolig liv!



Jeg holdt på å si at kveldsmørket senker seg, men det gjør det jo ikke. Selv om midnattsolens tid er over her "sør" for i år, er det fremdeles lyst og vakkert hele natten. Sånn ser det ut når man "sniker" seg ut litt over midnatt for å gjøre et nødvendig ærend. Da må man inn igjen og hente kameraet, akkurat som husets yngste gjorde her. Livet er fremdeles bra, selv etter 26 dager på ferie.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar