mandag 4. september 2017

Dag 16: Stabbursdalen - Vestre Jakobselv


Nå har vi kommet til dag 16 på tur og hele familien er fremdeles samla. Vi har blitt kjempegode til å pakke bilen og vaske hytta og komme oss videre. Men jeg må innrømme at natt til i dag var fæl, altfor varmt og altfor mye knott. Så selv om vi kunne sove litt lenger i dag, var vi forholdsvis tidlig oppe likevel. Vi tok frokosten med oss - som vanlig, men først gjaldt det finne litt frokost til bilen også. Det gjorde vi - til den nette pris av 16.49 pr liter...

I dag går turen mest østover, over fjelloverganger og langs fjorder. Først langs Porsangerfjorden, over Børselvfjellet, langs Laksefjorden, etterhvert over Ifjordfjellet, til Tana og så ender vi opp ved Varangerfjorden i nærheten av Vadsø. Nå er vi ikke bare langt nord, men langt øst også.


Chappiljok


Frokosten ble inntatt på stranda i Chappiljok ved Porsangerfjorden. Rundt kryr det av interessante plasser hvor vi kunne ha stoppet. Det ble meldt om reinflytting i Roddenes, ikke så langt herfra, men dessverre var vi enten litt for tidlig eller litt for seint ute. Etter å ha tilbragt noen timer med "Reinflytting minutt for minutt" på NRK i vinter hadde det jo vært veldig kjekt å havnet midt oppi det. 



Det er ikke bare bensinprisen som er høyere her i nord, fartsgrensene er høyre også... ikke akkurat sånne 90-veier vi er vant med i sør. Plutselig kom tåka også, men heldigvis ble den aldri så lav at det påvirket kjøreforholdene noe særlig. Dette var i det hele tatt dagen for svært varierende vær. 



I Kunes stoppet vi for å strekke litt på beina. Ellers hoppet vi over det meste av planlagte stopp. Vi rett og slett litt slitne og litt metta på opplevelser og natur fremdeles. Planen var å stoppe ved Adamsfossen ved Laksefjorden, men vips så hadde vi kjørt forbi. Vi skal tilbake samme vei, så da har vi noe å gjøre på vei sørover igjen også. I Rustefjellbma stoppet vi og fylte på med is og kjøresnop, gjorde et nødvendig ærend og strakk litt på beina før vi kom oss inn i bilen igjen.


Tana bru

Tana bru er ikke bare brua som krysser Tana-elva, men også navnet på administrasjonssenteret i Tana kommune. Det var hit den sovjetiske armeen hadde kommet da Hitler beordret tvangsevakuering av Finnmark og nordre del Troms den 28. oktober 1944. Den brente jords taktikk. Ordren avsluttet med: "Medlidenhet med befolkningen er ikke på sin plass". Brua ble sprengt for å stoppe russerne, og den ble gjenåpnet i 1948. Det var nok ikke akkurat dette vi tenkte på da på kom til Tana bru. Vi var mer opptatt av at vi begynte å nærme oss dagens endepunkt og det var deilig å se skiltet mot Vadsø.


Gornitak rasteplass, Varangerfjorden


Et kvarters tid etter at vi passerte Tana bru, kom vi til Varangerbotn hvor Varangerfjorden, Norges eneste østvendte fjord åpenbarte seg. Dette er et utrolig fascinerende område hvor vi kunne tilbragt masse tid. Her starter Nasjonal turistveg Varanger og langs den finnes sjøsamisk historie, krigshistorie og spor etter 11.000 år gammel bosetning blandet med rikt fugleliv. Nå nøyde vi oss med et stopp på Gornitak rasteplass, en veldig fin og godt tilrettelagt plass.


Nesseby kirke


Nesseby kirke ligger så ensomt til der nede ved fjorden. Den klarte å unngå å bli brent under andre verdenskrig, og da bygda skulle bygges opp, valgte de å bygge litt lenger oppe. Så den ligger her ned for seg selv. Vi har vært her før, og jeg kjenner ennå følelsen jeg hadde da vi satt inne i kirken og kjente på atmosfæren og nesten en følelse av ensomhet og sikkert masse gjemt historie som satt i veggene. Denne kirken gjør noe med meg. Det hele er nesten litt trolsk, om det er lov å si det om en kirke.

Vestre Jakobselv camping

Dagens store overraskelse fikk vi da vi kom fram til Vestre Jakobselv camping, der var vi blitt ombooket fra en hytte uten innlagt vann til en liten leilighet med do og dusj og eget rom til baksetepassasjeren. Til samme pris dom for hytta. Ingen av oss var lei oss for det. Her, i hybelen til Husmora på senteret (campingen er også bibelsenter) skulle vi være i tre netter, og selv om hyttene ser fine ut her fra vinduet i leiligheten vår, var det deilig med do og dusj og god plass.

Etter en heller grå dag, skinte sola opp og det var riktig fint ute da det nærmet seg midnatt.  Blir aldri lei av dette vakre lyset som står på natten gjennom!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar