Det er et av de spørsmålene vi synes er viktig å ha gjort opp en mening om før vi drar avgårde. Vi har regnet og telt dager og kilometer for å finne ut om det er sammenheng mellom hva vi har lyst til og hva som er praktisk mulig. Snu-punktet blir ved Varangerfjorden. Der har vi mulighet til å kjøre til Kirkenes eller Vardø, som jo ligger på hver sin side av fjorden, eller begge deler. Er vi slitne og leie av å kjøre, da tar vi oss en hviledag uten å gjøre noe særlig eller benytter anledningen til å bevege oss til fots eller bli med på en eller annen tur. Men er lysten der, så kjører vi en dagstur til en eller annen plass i passelig avstand, dvs. maks 2 timer en vei. Været skal kanskje få være med på å bestemme også. Denne gangen hadde vi tenkt til å hoppe over Nordkapp, men baksetepassasjeren vil tilbake dit, så derfor har vi lagt inn et stopp der også. Alle må få være med å bestemme, selv om planleggingsministeren bestemmer mest...
Hva vil vi oppleve underveis?
Sist vi kjørte nordover hoppet vi over Helgelandskysten, så vi vil definitivt kjøre den i år, men for første gang skal vi kjøre Kystriksveien nordover og ikke sørover. Lurer på hvordan det oppleves å dra nordover uten å passere disse kjente plassene (Porten til Nord-Norge og Saltfjellet) som pleier å gi oss den kjente følelsen av "Ja, nå er vi her". Baksetepassasjeren vil som sagt til Nordkapp. I tillegg vil hun til Namskogan familiepark, Yttervik camping utenfor Mosjøen og til Trondheim - til Nidarosdomen eller Pirbadet... Piloten vil til kjøre Kystriksveien, han vil til Mehamn, kjøre ferje fra Andøya til Senja og besøke Kirkenes eller Vardø, eller begge deler. Planleggingsministeren vil bo så nærme Saltstraumen som mulig og skal oppleve straumen uansett om det skulle være midt på natta, hun vil besøke Tørrfiskmuseet i Å i Lofoten, stoppe på Kvænangsfjellet og overnatte i Kjøllefjord.
Kjøre mest mulig på veien, eller mest mulig ferje?
Det er absolutt noe som må overveies av flere grunner. Å ta mye ferje tar lenger tid, men samtidig sparer vi noe hviletid, eller hviletiden blir på ferjekaien eller på ferja. Det kan likevel bli køer og ekstra ventetid, så etappen kan ta mye lenger tid en planlagt. Prislappen må også regnes inn. Det koster en god del mer å ta ferje enn å kjøre "rundt". Vi har riktignok fått et nasjonalt ferjekort som gjør det mulig å spare noe penger, men det koster likevel. Vi har regna på det og ferjeutgifter får en egen post i budsjettet. Det står mange ferjestrekninger på planen - finnes det en ferje i nærhtetn, tar vi den. Men vi har en Plan B i bakhodet tilfelle vi ikke kommer med en ferje og ikke har tid til å vente eller at været er så dårlig at vi svelger et par kameler og finner andre veier. Vi har planlagt å hoppe av E6 noen mil sør for Trondheim for så bare å svinge en liten tur innom igjen i nærheten av Steinkjer og neste gang vi treffer E6 igjen blir nord i Troms. Sørover igjen, der i mot, blir det E6 så langt øyet ser... helt til vi må ta av mot vest igjen.
Hvordan skal vi overnatte?
Vi har bestemt at denne gangen drar vi ikke på teltet. Vi har hatt det med på de siste turene, men bare brukt det en gang. Det var kjekt å ha, men mye ekstra å dra på, for det er jo ikke bare teltet som blir ekstrautstyr. Vi liker ikke å bruke masse penger på å overnatte og vi liker campingplasser og enkle campinghytter. Det blir det denne gangen også. Ettersom vi ikke har telt med og kjører mye utenfor hovedveien, hvor det også ligger fleste campingplasser, har vi bestilt overnatting mange plasser på veien. Akkurat det er vi spente på hvordan fungerer, for det tar noe av friheten vår, friheten til bare å finne en plass underveis. Vi har også bestemt oss for å av og til skeie ut med en hytte med do og dusj. Ellers har vi blitt fryktelig flinke til å dusje raskt og effektivt når vi har begrenset dusjtid. Det er viktig. Kjedelig å stå med såpe i håret når det er slutt på vannet.
Uten mat og drikke...
Veikro-mat er noe av det minst spennende som finnes. Dyrt, kjedelig, lite variert og ikke så sunt heller vanligvis, for ikke å snakke om at mange av veikroene ikke er spesielt hyggelige heller. Det finnes selvfølgelig unntak, og det finnes noen spennende plasser med lokal mat, og noen av disse skal vi finne. Men mest av alt skal vi lage maten selv, enten det er på rasteplasser underveis eller på campinghytta om kvelden. Det er bygget så mange flotte rasteplasser nå at de i seg selv kan være en opplevelse. Gammeldags kokekaffe på bluss smaker utrolig godt! Mat er en av de tingene som vi lett kan spare litt på når vi er på en sånn ferie. Det er dyrt å spise på kafeer eller restauranter i Norge, vi kan lage det mye billigere selv og ikke minst godt og hyggelig.
Da er grovtegningen klar, og nå gjenstår det bare å fylle den ut med farger og detaljer før vi er klare for å dra langt mot nord! Forresten, noen felt blir stående tomme sånn at det er rom for å fylle på litt underveis også.