lørdag 21. januar 2017

Kongsvinger festning. (2016)



Neste utflukt fra Sandgrunn var til Kongsvinger, en liten halvtimes kjøring bare.  Kongsvinger er administrasjonssenter i Kongsvinger kommune. Jeg må innrømme at vi ikke ble helt kloke på byen som ligger på begge sider av elva, så vi fant et kjøpesenter og fikk handlet det vi trengte, og da regnet kom, fant vi bare bilen igjen og dro tilbake til campingplassen igjen.. Men før det, tilbrakte vi et par timer på Kongsvinger Festning som var vel verdt et besøk.






Festingsmurene har en slags uregelmessig stjerneform. Et stort stykke av muren går det an å gå oppå. Her er det fin utsikt både til områdene utenfor og de innenfor murene.

Festingen var i bruk som festning fra 1673 til 1905, etter det har den blitt brukt av forskjellige militære avdelinger. I 1905 ble flere festninger lagt ned eller revet som følge av Fredsavtalen med svenskene i forbindelse med Unionsoppløsningen, bare 3-4 år etter at den hadde blitt modernisert.. Festningen ble sett på som så gammeldags at den fikk bestå.


Kongsvinger festning har aldri vært direkte i kamp eller beleiret, men den var okkupert av tyskerne under 2.verdenskrig. Men den har gitt navnet til "Kongsvingeravtalen" som var en ikke-angrepsavtale med Sverige i 1809.  I Sverige ble det planlagt et kupp mot kong Gustav IV Adolf, og Norge lovte å ikke angripe Sverige mens troppene langs grensa beveget seg lenger inn i Sverige for å være med på kuppet.

Etter krigen har festningen blitt brukt av Befalskolen og senere Heimevernet, men i 2009 ble den overført til "Forsvarets avdeling for kultur og tradisjon". Etter det har det ikke vært noen militær aktivitet der, den brukes kun til kultur og som museum som viser forsvarshistorie helt fram til vikingtiden.



Det har vært og er også hotell- og restaurantdrift der, men de var på jakt etter nye drivere. Nå tror jeg at den driften har blitt tatt opp igjen. Det må være en fin plass å bo på hotell og sikkert en stemningsfylt restaurant å spise i også. Det tror jeg vi skal prøve neste gang vi er i Kongsvinger.

Enn så lenge måtte vi nøye oss med kaffe og vafler kjøpt i informasjonen på festingen.  Det var ikke dårlig det, god pris var det også. Det burde kanskje flere turistmagneter lære av.


Vaflene var gode og det var deilig å sitte ned å hvile beina litt etter å ha vandret rundt på murene og rundt husene en god stund.


En av årsakene til at Kongsvinger festning aldri har vært i direkte kamp, kan være at Glomma ligger der som en slags naturlig voldgrav som fienden fra øst må krysse for å komme til festningen.





Hadde ikke været begynt å bli temmelig truende, kunne vi ha tilbragt enda mer tid her. For som sagt tidligere, den er verdt et besøk.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar