fredag 6. januar 2017

Gamlebyen i Fredrikstad (2016)

Korteste vei fra Sandgrunn til Fredrikstad er om Oslo og tar omtrent 2 timer. Vi valgte den lengste og fikk oss en 2 1/2 times tur på landsbygda i Akershus og Østfold, ikke så spennende, men likevel kjekt å se denne delen også. Her er det mye skog og mye jordbruksområder. Men dagens mål var ikke skogbygdene i den østlige delen av Østlandet, men historiske Fredrikstad.


Gamlebyen i Fredrikstad ble grunnlag den 12.september 1567. Byen er oppkalt etter Fredrik II og det var han som signerte papirene som gjorde Fredrikstad til by. Dermed vet vi datoen den ble grunnlagt, ikke bare året. Det er den best bevarte festningsbyen ikke bare i Norge, men i Nord Europa.


Det er koselig å rusle rundt i sånne gamle områder, det har en egen sjel. Det gjør noe med folk også, du ser at tempoet senkes, stemmene senkes og atmosfæren er god. Sånne gamle bydeler har i alle fall en egen tiltrekningskraft på oss.

Vi hadde med oss mat som vi spiste til lunsj. Middag hadde vi tenkt til å ta på Peppes, for selv om vi befant oss i gamledager, var det noen som hadde veldig lyst på pizza. Men etter å ha sittet ved et bord og ventet uten at kelneren i det hele tatt enset oss, gikk vi videre og fikk oss noe enkel gatekjøkkenaktig mat i stede for.





Når vi først var i Gamlebyen måtte vi innom Fredrikstad festning hvor fektekampene i 2016-sesongen av tv-programmet "Anno" ble spilt inn.  Forsvarsvirksomheten her ble nedlagt i 2002 og har etter det først og fremst vært en turistattraksjon og til kunstutstillinger, og nå til sist innspilling av "Anno".


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar