lørdag 4. februar 2023

DAG 19 - FRA KOA TIL ORKANGER OG ORKLA CAMPING



Takk for nå, Koa camping. Etter tre hele dager her ved vakre Trondheimsfjorden er det tid for å sette kursen sørover igjen. Først til Orkanger og deretter nedover langs Vestlandet. Kjøreturen ned til Orkanger er ikke så lang, men i tillegg til å starte dagen med lading i Verdal er planen en tur innom Stiklestad og kanskje kunne vi få oss lunsj / middag på Egon Tyholt-tårnet denne gang!


STIKLESTAD



SPEL-AMFIET


Her rigges det til og øvelsene til 2022-versjonen av "Spelet om Heilag-Olav" er i gang!  Her er det plass til minst 5.500 mennesker. 

RYTTERSTATUEN


Statuen av Olav den hellige står øverst bak amfiet. Statuen kom hit i 1973 og er laget av Dyre Vaa (billedhugger). Den er ganske flott og mektig der den står. 



Molåna, er fra 1783 og kommer opprinnelig fra en nabogård til Stiklestad. Den ble kjøpt av museet på Stiklestad i 1946 og satt opp i 1954-55. Bygningen var fredet lenge før den kom til museet. Her det også kafedrift i sommerhalvåret. Koselig plass! Vi vurderte å ta oss litt kaffe og noe å bite i her, men så var det den lunsjen vi hadde planlagt på Tyholt da...  så vi dro videre uten å  teste ut kafeen, selv om kakene så veldig gode ut...


STIKLESTAD KIRKE


Stiklestad kirke er fra sånn omtrent 1180. Det er en langkirke i mur, og det blir sagt at alteret står over der Olav den Hellige ble drept. På begynnelsen av 1900-tallet ble det satt i gang en stor restaurering av kirka. Den var ferdig til 900-års jubileet for Slaget på Stiklestad i 1930. Fram til da hadde kirken vært hvit.  Den fikk nytt våpenhus og tårnet ble noe forandret. 

Det dukker også opp kalkmalerier fra 1500-tallet, og de kan muligens fortelle en del av historien til kirka, og historie er det mye av her, selv om kirken i seg selv ikke er så stor. Det skal visstnok være her Olav ble drept. Vi fikk også ta på "Olavssteinen", som er steinen som Olav skal ha lent seg på da han ble drept. Den har magiske og helbredende evner blir det sagt. Nå er det også mye som tyder på at det ikke er dette som er steinen, men det tok vi ikke sjansen på, så vi måtte ta på det - sånn tilfelle... 


TYHOLT-TÅRNET
med Egon på toppen. 



Egon er Egon - nesten uansett hvor man er. Mulig det er noen lokale forskjeller, og selvfølgelig er maten og servicen litt bedre eller litt dårligere noen steder. Men det var verken for maten eller servicen  sin skyld at vi ville innom her. Det var for utsikten som forandrer seg hele tiden! En roterende restaurant er ikke hverdagskost for oss. Så kjempespennende er det kanskje ikke heller, men det var artig å følge med både inne og ute. Utsikten ute forandrer seg, og det gjorde utsynet inne også. Plutselig ble det lenger å gå for å bestille mat, og var det ikke akkurat en pizzasteke-plass her? Når det er sagt, så var både maten og servicen bra. Vi måtte vente litt på å få bord, men de hadde et godt system på det, så det gikk helt greit. 


Kl 16.07

5 minutter senere, kl 16.12


Kl. 16.35 er, vi har vært her nesten en halvtime og nå har fjorden forsvunnet. 


Tre minutter til går, og da dukket plutselig denne opp foran vinduet til nabobordet. 

Var det verdt besøket? Ja, absolutt. Det er ikke noe vi kommer til å gjøre hver gang vi passerer Trondheim, men det var en artig opplevelse. Maten var god og de som jobbet der var hyggelige, og vi nøt alle det 360 gradene av utsikten.  Gode og mette var vi klare for den siste delen av dagens etappe. Det var ikke langt igjen nå, bare i underkant av en times kjøring bare avbrutt av å gi ho Ellinor litt mat også sånn hun ikke var helt utsultet da vi kom fram til campingen. 

ORKLA CAMPING - også for tredje gang



Selv om turen ikke hadde vært så lang, så ble det noen timer likevel og det var deilig å komme fram på campingplassen. Hyttene her er litt dyre, men veldig fine, så det var bare å flytte inn, rydde på plass og synke ned i stolene og sofaen som er bedre enn gjennomsnittlig i en campinghytte. Det samme med det meste andre som er her. Sengene er gode, dusjen er god og det er oppvaskmaskin! Så får det heller være at prisen er som et ok hotellrom. Når det er sagt, så er det mye koseligere og bedre å bo her enn på hotell når man er tre voksne. 

Etter å ha pakket ut og kommet i orden, var det bare å slappe av og kose seg resten av kvelden, og legge noen planer for de dagene vi skal være her!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar