|
Omtrent midt oppå Valdresflye - dagens høydepunkt - bokstavelig talt |
Bursdagsfeiringen og to fine dager på Vestlia Resort er over. Vi er klare til å reise videre på en lang Nord Norge tur - Langt nord enda en gang.. Selv om vi har sagt at den forrige skulle bli den siste store. Det var vel ikke første gangen vi sa det... Nå har vi sluttet å si at det er den siste....
TAKK FOR OSS VESTLIA, RESORT
I dag går turen sydover mot Gol og over dagens første fjellovergang. Veien over
"Golsfjellet" er et fint stykke vei mellom Gol (Hallingdal) og Leira (Valdres) . Veien er tidvis litt smal og litt svingete, men ikke i forhold til andre veier vi skal kjøre senere i ferien. Den er ikke spektakulær på noen måte, men det er fint likevel. En god del med "mimring" involvert også, og det er ikke å forakte. Men mest av alt er dette en transport-etappe for oss denne gangen.
FAGERNES
Første stopp blir på Fagernes for å rusle litt rundt på "gamle" trakter. Fagernes sentrum er ikke særlig forandret på disse årene som har gått siden jeg bodde her, så her er det deilig å være. Det er vel sånn for oss som flytter fra et sted - vi vil helst at det alltid skal være sånn som det var den gangen... Uansett hvor upraktisk det er for dem som bor der.... Fagernes med sine så vidt under 2000 innbyggere, er en by og kommunesenter i Nord-Aurdal kommune. Vi hadde ikke noe spesielt vi skulle gjøre annet enn å strekke litt på beina og jeg skulle mimre litt. Å strekke på beina og lufte hodet er viktig når man er på bilferie! Vi har vel en policy som sier at vi max kjører 1 1/2 time før vi gjør et kort eller langt "strekke-på-beina" stopp.
|
Det var en gang en stasjonsbygning på Fagernes (tog)stasjon |
Tenk, en gang i tida gikk det tog fra Oslo til Fagernes, Valdresbanen. Det var tider det. Jeg har kjørt den strekningen noen ganger. Stasjonsbygningen er der fremdeles, det er bare ikke stasjonsbygning lenger! I dag må man nok nøye seg med bussen, om man ikke vil kjøre selv. Har kjørt Fagernes - Oslo og omvendt med tog noen ganger. Det første toget på banen gikk i 1906 og det siste persontoget forlot stasjonen nyttårsaften i 1988. Deretter var det en periode med godstog og det ble forsøkt med turisttog, men banen forfalt og i 2009 var det dessverre slutt.
Det burde gått mye mer tog i Norge, spør du meg. I dag går det buss både til og fra Oslo og til og fra Bergen. Det er et godt alternativ, men det var noe med toget da. Når det er sagt kjørte jeg buss fra Fagernes (eller egentlig helt fra Bagn) til Bergen her for et par uker siden og det var en flott tur gjennom Valdres, over Filefjell og så om Lærdal og Flåm. Det er sånn at jeg seriøst vurderer dra på buss-ferie, ikke bare bil-ferie.
Strandefjorden ligger (heldigvis) der den alltid har gjort og ser omtrent ut som den gjorde "den gangen" - det er fint å rusle rundt her. Det går til og med an å bade om været frister til det. Den er en del av Begnavassdraget som starter med Begna på Filefjell, ender ut i Sperillen i Ådal og kort sagt til slutt ender ut i Drammenselva.... et godt stykke det!
Det er ikke bare Begna som renner ut i Strandefjorden, det gjør Neselva som kommer fra Øystre Slidre også. Det jeg husker best om den elva er hvor isende kaldt det var å gå over her om vinteren på en skikkelig kald dag. Fuktigheten fra elva kombinert med 20 kalde grader, var ikke direkte behagelig. Vel, litt mimring på gamle trakter, og så var det klart for å finne igjen bilen - vi må komme oss videre.
Øystre Slidre
Neste planlagte stopp er på Beitostølen for å lade. Forhåpentligvis mindre kaos enn sist vi var her (2021). Men helt direkte blir det ikke. Vi er tross alt på mine "gamle" trakter, og det passer godt å strekke litt på beina ved Hegge stavkirke.
HEGGE STAVKYRKJE
Hegge stavkirke er fra 1216 og ligger fint til opp i lia i Hegge, Øystre Slidre. Kirka er fremdeles i bruk som sognekirke. Vi har vært her flere ganger før, men klarer alltid å komme når kirken ikke er åpen, så vi har fremdeles ikke vært inne i den. Men plutselig en dag...
Valdres Turistkontor har oversikt over åpningstiden.
Uansett er det fint å rusle litt rundt her og nyte utsikten nedover og oppover dalen.
Mer om kirka kan du lese
HER.
LYSKAPPELET PÅ BEITOSTØLEN
Nest siste etappe er til Beitostølen hvor vi tenker at det er på tide for Elinor å få seg litt påfyll også. Ved "inngangen" til Beitostølen, ved Helsesportsenteret ligger "Lyskapellet", et lite , men veldig spesielt kapell som er bygget av midler som ble testamentert fra Anna og Erling Stordal, i tillegg til innsamlede midler og donasjoner. Erling og Anna klarte dessverre ikke å realisere prosjektet før de døde, selv om de hadde lagt ned mye arbeid med det. Men heldigvis ble det bygget likevel og 31. oktober 2000 ble kapellet vigslet av biskop Rosemarie Køhn.
Her er det absolutt verdt å stoppe, om det så bare er for en stille stund i vakre omgivelser og en fredelig atmosfære. Kapellet ser nesten ut som en mellomting mellom en liten låve og et stabbur... Kan kanskje ikke si at det er vakkert, men det er noe godt med det, fint og godt på en egen måte. Vi har vel alle behov for en stille stund med plass til egne tanker eller ingen tanker av og til. Noe vi burde sørge for oftere antageligvis.
Det er ikke bare utenfra bygget er spesielt. Inni er det enkelt, ganske "strippet" - noe som gir god plass til ro og tanker, og så et utrolig vakkert glassmaleri som fort kunne blitt "glorete" oppi resten av enkeltheten. Men som bare passer så godt inn og som gir både ro og trygghet.
Det er ingen spesiell arkitekt som har tegnet kirken. Bygget er inspirert av en kirkemodell fra Vestre Slidre. Utsmykkingen er laget og inspirert av forskjellige kunstnere, inkludert Ferdinand Finne. Hans tegninger la grunnlaget for det flotte glassmaleriet som, på en positiv måte, dominerer kapellet. Det dominerer, men overtar ikke - det passer bare så utrolig godt inn. Vakkert.
Torsdager fra 17.30 - 18.30 er det "Den gylne time" i kapellet - en time til ro og ettertanke.
Lyskapellet Beitostølen den gylne time
VALDRESFLYE NESTE!
Da er vi endelig klare for siste del av dagens ikke så lange, men likevel lange tur. Det er en grunn til at vi for det aller meste ikke velger så lange dagsetapper. Å være underveis er også en del av å være på tur. Det er viktig for oss. Nasjonalturistveg Valdresflye er på det høyeste 1389 meter over havet. Veien går ganske gradvis både opp og ned, og er nok i likhet med Hardangervidda ikke en av de mest "spektakulære" veiene, men veldig flott og spesielt når man kommer opp på vidda. Da er det vidder og fjell så langt man kan se.
Her har vi kjørt her flere ganger før og stoppet både for å beundre utsikten, trekke frisk fjelluft, spise litt / raste, ta bilder... Noen ganger kan det være veldig kaotisk, spesielt når man skal ut på veien igjen. Det er gjerne flere som stopper enn det det er plass til på enkelte utsiktspunkter. Så vær obs! Det kan også være verdt å ta en avstikker til Gjendesheim som ligger ved innsjøen Gjende og er utgangspunkt for en å gå over Besseggen. Det er en flott tur, men det er ingen "spasertur", så her må man være beredt!
Veiens høyeste punkt er på 1389 meter, Norges nest høyeste fjellovergang. Den høyeste er Sognefjellsveien - 1444 meter. For oss ble det bare en liten stopp på "toppen" denne gangen. Vi hadde ikke kjørt så langt, men som vanlig, brukt ganske lang tid.
BESSHEIM FJELLSTUE OG CAMPING
Nå lengtet vi etter å komme oss i hytta og få servert middag på
Bessheim Fjellstue og hytter litt lenger nord på veien. Selv om vi hadde kommet til "duk og dekket bord" de to siste dagene, bestemt vi oss for å feire at "NÅ er vi virkelig på ferie" med "middag Bessheim før vi er over i "campinghyttemat" det meste av resten av ferien. Det var verdt det, for maten smakte nydelig!
Mer om det i neste innlegg!