torsdag 27. april 2023

TRE HELE DAGER I ORKANGER PÅ ORKLA CAMPING (2022)

Orkanger er et industri- og handelssenter i Orkland kommune, sånn omtrent 40 minutter med bil og en times tid med buss sør-vest for Trondheim by. Kanskje aller mest kjent for Orkla industrier! Vi havnet her mer eller mindre tilfeldig for to år siden. Eller tilfeldig, det er sjelden tilfeldig når vi er på tur. Orkla camping var rett og slett den campingplassen som lå best til med de fasilitetene vi ønsket oss da vi var i området for to år siden. I tillegg er det en plass med flere interessante ting å besøke og bare en time inn til Trondheim med buss som går forholdsvis ofte. 

Denne gangen var planen å reise med Thamshavnbanen og vi hadde til og med bestilt billetter. Men etter å ha lagt det inn i planen og bestilt en ekstra overnatting på campingen, så fikk vi melding fra "banen" om at turene ikke ble kjørt pga vedlikehold.  Godt at de vedlikeholder, men det var ganske surt å få den meldingen likevel. 

Dermed ble det en dag til Trondheim og to dager å "henge" rundt i Orkanger og slappe av på campingplassen. Ikke dårlige det heller. 

TRONDHEIM, TRONDHEIM....



Som sagt er det en grei kjøretur eller en enda greiere busstur inn til Trondheim sentrum. Med bussen trenger man ikke å lete etter parkering og man står fritt til å kose seg med det man vil når man er på bytur. Bussen går jevnt og trutt, men det er lurt å sjekke tidene for det kan variere hvor lenge det er mellom hver avgang. 

I år som i fjor startet vi Trondheimsdagen med å spise frokost / tidlig lunsj på Hevd Torget. Det er sentralt, hyggelig, kjekk betjening og god mat til en ok pris. Og som i fjor og flere ganger tidligere når vi har vært i Trondheim, spiste vi middag på Szechuan Restaurant som ligger i Olav Tryggvasons gate, ikke så langt unna. Her datt vi inn døra for første gang i 2011 og likte oss godt, og siden har vi fortsatt med det når vi har vært i Trondheim. Vi er kjedelige sånn....


ELLERS BARE RUSLET VI RUNDT...




Den gamle bybroa går over Nidelva til Bakklandet. Den er ikke åpen for trafikk så her kan man rusle av gårde i fred og ro og nyte broa og utsikten oppover og nedover Nidelva. Det er jo bare et år siden vi var i Trondheim sist, så det var ikke noe spesielt vi var ute etter å gjøre. Vi skulle bare ha oss en bytur og spise litt mat som vi ikke lagde selv...  Litt forandring fra campingplassen. 





Så tuslet vi litt rundt på Bakklandet, Trondheims gamleby. Vi var sånn omtrent halvveis i ferien da vi var her, og det er jo da vi gjerne er inne i en liten "akkurat-nå-er-vi-litt-late-og-slitne"-periode. Så det var ikke så mye vi hadde lyst til å gjøre annet å bare slappe av og rusle rundt. Det hadde vært mange inntrykk og fine opplevelser så langt i ferien, nå var det tid for å sløve litt. Den gamle bydelen passer perfekt til det. Men det er nok første gangen vi har vært i Trondheim og ikke vært innom Nidarosdomen...  Til gjengjeld hadde vi en rørende stund der i fjor på 22.juli - 10-års markeringen for Skytingen på Utøya og bombingen av regjeringskvartalet i 2011. Og Nidarosdomen er virkelig verdt et besøk. Det samme med Stiftsgården og Erkebispegården hvor vi også har vært tidligere. 


ORKANGER / BÅRDSHAUG

Fra campingplassen er det en liten rusletur (8-10 minutter) til Bårdshaug hvor det er kjøpesenter og butikker, og sikkert noe vi ikke har oppdaget også. Her ligger busstasjonen hvor bussen til bl.a Trondheim går.  Herfra er det igjen 2 minutter med bil eller omtrent 10 minutter å gå til Orkanger sentrum med flere butikker, spisesteder og trehusbebyggelse.  Et ganske koselig sentrum om en har lyst til å rusle litt rundt. Vi gikk oss bare en liten runde uten spesielt mål og mening. 


DEN GODE HYRDES KAPELL







Her ligger  "Den gode hyrdes kapell" som ble bygget på begynnelsen av 50-tallet fordi det var behov for flere gravplasser i området. Kapellet ble vigslet i 1955 og ligger fint og fredelig til bare "et steinkast" fra hovedgata i Orkanger sentrum. Det var deilig å rusle rundt her. Orkanger kirke ligger bare en liten spasertur herfra, men så langt kom vi aldri. Vi skulle bare ut å lufte oss litt og handle litt til middag på vei tilbake. 


THAMSPAVILJONGEN


I Bårdshaug sentrum ligger det en bygning som ser ut som en liten stavkirke. Litt malplassert egentlig, så vi lurte veldig på hva dette var for to år siden da vi kom hit. For selv om den så ut som en kirke, var det lite kirkelig med den. Vel, det er er "The Norway building" - eller Thamspaviljongen, Norges bidrag på Verdensutstilling i 1893. Den ble fraktet som er "ferdighus" til Chicago i USA hvor utstillingen skulle være, og ble satt sammen der. Det skulle selvfølgelig minne om en stavkirke. Det tok 123 år og ved hjelp av sterke ildsjeler å få bygningen hjem igjen. "Kirken" er åpen på forespørsel. Denne ligger rett ved Bårdshaug gjestegård. 

Mellom 1850 og 1885 ble omtrent halvparten av alle norske stavkirker fra middelalderen revet, men heldigvis fikk noen kloke og sterke hoder øynene opp for at dette var en viktig del av historien og kulturen vår, så rivningen ble stoppet. Ganske interessant at det allerede 7 år senere var det nettopp en stavkirke som skulle representere Norge på Verdensutstillingen.


BÅRDSHAUG GJESTEGÅRD


Bårdshaug herregård ligger omtrent i sentrum og er et hotell og restaurant med historie bak seg, drevet i tre generasjoner. Og om jeg ikke husker feil, så var til og med Åndenes makt her for noen år siden på jakt etter noen ånder. Om de fant noen eller ikke husker jeg ikke. Opprinnelig var dette hjemme til Christan Thams, arkitekt og industrigrunder . Han har blant annet tegnet Union hotell i Geiranger og i Øye på Sunnmøre. Her kan du lese enda mer om Christian Thams, en skikkelig driftig fyr. 

Thamshavnsbanen, som vi skulle reise med, men som ble kansellert til vår skuffelse, går fra Thamshavn og opp til gruvene ved Løkken. Det er Norges første elektrifiserte jernbane og har en interessant historie, så vi er fremdeles lei oss for at turen ikke ble noe av. Vi får prøve neste gang vi er i området.